WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Barwnik spożywczy ochroni nas przed rakiem

Na liście dodatków do żywności oznaczanych osławioną literą „E” znajduje się mnóstwo pożytecznych dla naszego zdrowia substancji (a cała reszta jest w miarę nieszkodliwa), jednak ta „chemia” w żywności kojarzy się konsumentom bardzo źle. Właśnie odkryto pozytywne właściwości kolejnej substancji z tej listy: E160b, czyli barwnik znany również jako annato, okazuje się chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, które powoduje bolesne oparzenia, przyspiesza starzenie się skóry i w końcu prowadzi do powstawania nowotworów skóry, w tym wyjątkowo złośliwego czerniaka.

Pożyteczne działanie annato odkryli badacze z University of Arizona. Głównym, stanowiącym aż 70-80%, składnikiem tego pomarańczowego barwnika jest należąca do apokarotenoidów biksyna. I to właśnie biksyna odpowiada za działanie ochronne annato. Aktywuje ona szlak komórkowy Nrf2, który pobudza syntezę przeciwutleniaczy oraz mechanizmy naprawcze komórki – dzięki temu organizm nie dopuszcza do powstawania komórek nowotworowych.

Naukowcy z USA zbadali już działanie biksyny na myszach. Zwierzęta, którym podawano barwnik, wykazywały znacznie większą odporność na działanie promieniowania ultrafioletowego niż grupa kontrolna. Z rozpoczęciem testów na ludziach nie powinno być większego problemu –  w końcu annato jest substancją od lat dopuszczoną do spożycia. Jak szacują autorzy badania, opracowanie gotowych do użycia preparatów powinno zająć około 5 lat. Na razie pozostaje nam rozkoszować się pysznościami barwionymi E160b…

[źródło i grafika: sciencealert.com]