W Pekinie powstaje co roku ogromna ilość nowych wieżowców. Jednak jeden z nich, Beijing Greenland Center, wyraźnie wyróżnia się spośród nich. Budynek został zaprojektowany jako niezwykle energooszczędny, co nie tylko przejawia się w zastosowanych wewnątrz rozwiązaniach konstrukcyjnych, ale również jest widoczne w jego bardzo nietypowej fasadzie.

Beijing Greenland Center 2

Budynek z zewnątrz pokryty jest trójwymiarową siatką trapezów, których górna krawędź wysunięta jest do przodu a dolna do tyłu lub odwrotnie. Dzięki takiej konstrukcji elementy fasady rzucają na siebie nawzajem nieco cienia nie pozwalając wnętrzu na tak silne nagrzewanie się jak w przypadku płaskiej powierzchni.

Beijing Greenland Center 6

Dzięki takiemu ukształtowaniu fasada lepiej rozprasza światło słoneczne, odbijając je także częściowo ku ulicom, które nie muszą już być pogrążone w cieniu wieżowca. Oczywiście nietypowy kształt to nie jedyna proekologiczna cecha budynku zaprojektowanego przez biuro Skidmore, Owings & Merrill z Chicago.

Beijing Greenland Center 3

We wnętrzu zastosowano nowoczesny system klimatyzacji, w którym chłodzenie oparte jest między innymi na mechanizmie parowania, natomiast za odzyskiwanie ciepła odpowiada mechanizm znany jako thermal wheel, czyli zaawansowana wersja znanego nam z budownictwa energooszczędnego rekuperatora.

Beijing Greenland Center 5

Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii budynek ma zużywać o około 30% mniej energii oraz wody niż podobne budynki budowane na terenie Państwa Środka, jednak konstruktorzy nie określili dokładnie które spośród nich mają na myśli.

Architekci zapowiadają również, że przestrzeń wokół budynku ma być zaprojektowana z myślą o pieszych i rowerzystach, włączając w to park, kawiarnie i inne udogodnienia .

[źródło i grafika: gizmag.com]

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!