[Notka sponsorowana]

Pizza to jedno z tych dań, które właściwie nie ma przeciwników. Kochają ją Włosi, Polacy, Amerykanie, Norwegowie, Chińczycy i Kongijczycy. Nie ma chyba drugiej tak popularnej na całym świecie potrawy. Nic dziwnego. Placek z sosem i dodatkami to genialne w swojej prostocie rozwiązanie. Nie sposób go nie kochać.

Kraina rozmaitości

To, co większość ludzi zachwyca w tym pieczonym przysmaku to właśnie proste, ale szalenie smaczne połączenie drożdżowego ciasta, sosu pomidorowego i sera. Wszystko tu doskonale do siebie pasuje i kolejne składniki razem tworzą smak, którego nie da się podrobić. Od klasycznej Margherity, przez pizzę z szynką i pieczarkami, aż do wariacji w postaci ananasów i czekoladowych polew – ile ludzi, tyle smaków. Wszystkie jednak skupione wokół prostego, zwykłego, niczym niewyróżniającego się placka.

Historia przysmaku sięga czasów, w których Włosi nie najlepiej radzili sobie finansowo. Nieustannie szukali oszczędności i jedną z nich było pieczenie drożdżowego ciasta. Później rzucali na niego, cokolwiek tylko mieli – owoce morza, pomidory, sery. I otrzymywali pyszne, syte danie dla całej rodziny.

Poradź się Włocha!

Wypiek pizzy jest niezwykle prosty i właściwie każdy może się za niego zabrać. Wystarczy kilka trików, by stworzyć potrawę, którą będą się zachwycać wszyscy domownicy. Przepisów na ciasto jest jednak cała masa. Żeby wybrać ten najlepszy, warto sprawdzić opinię tych, którzy na jego bazie przygotowywali już potrawę. Idealnie byłoby skonsultować się z rodowitym Włochem, który podpowie co zrobić, by spód nie było zbyt gruby lub gumowaty. Drożdże, woda, mąka, sól, oliwa i cukier to podstawowe składniki, które będą nam potrzebne.

To, co znajdzie się na górze, zależy już wyłącznie od naszej inwencji twórczej. W zależności od preferencji mogą to być warzywa, owoce, słodkie dodatki, słone szynki, kiełbasy lub grzyby. Każda kompozycja jest dobra, o ile smakuje nam i naszej rodzinie!

Bo jedzenie jednoczy

Pizza zdobyła sobie serca ludzi na całym świecie. Zrobiła to doskonałym smakiem, prostotą, niską ceną. Choć te serwowane dzisiaj we włoskich knajpkach bywają dość drogie (większość z nich bazuje na oryginalnych, włoskich produktach, których koszt jest wyższy i które trzeba przecież jeszcze sprowadzić do Polski), to ich cena i tak jest niższa niż innego rodzaju dań obiadowych. A pizzeria w Warszawie na Wawrze może być tak pyszna jak włoskie wypieki.

Ale danie to jest tak popularne nie tylko ze względu na smak i cenę, ale też na specyficzny klimat, który wprowadza do każdego spotkania. Kiedy pyszny placek pojawia się na stole, natychmiast pomieszczenie zmienia się w nadmorską, włoską ristorante. Dodajmy do niej dobre wino i grupę przyjaciół, a otrzymamy niezawodny przepis na wieczór idealny. I to dlatego kochamy pizzę – bo jednoczy. Nic dziwnego, że aż 60% Polaków je ją przynajmniej raz w miesiącu. I tak się dzieje na całym świecie – w Paryżu, Neapolu, w Krakowie. Pizza na warszawskim Wawrze może działa na nas tak samo jak ta, którą jemy w Rzymie.

[Notka sponsorowana]

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!