Nowy artykuł opisuje, w jaki sposób pomidory mogą zostać zmodyfikowane genetycznie w celu produkcji kapsaicynoidów. Odpowiadają one za pikantny smak i znajdują się między innymi w chilli.

Papryczki chilli są trudne do uprawy w dużych ilościach i często mają różne poziomy kapsaicynoidów. Rozwiązaniem tego problemu mogą być pomidory. Naukowcy piszą, że możliwa jest aktywacja szlaków kapsaicynoidowych w różnych uprawach. Pomidory i papryka chilli rozdzieliły się genetycznie 19 milionów lat tematu, jednakże te pierwsze ciągle posiadają geny niezbędne do ostrego smaku. Naukowcy mówią, że nie dysponują danymi o ekspresji szlaków kapsaicynoidowych w pomidorach więc konieczna jest aktywacje genów jednego po drugim i obserwacja, co się stanie.

Oczywiście są to tylko spekulacje. Aktualnie trwają debaty na temat żywności modyfikowanej genetycznie przez CRISPR i w zależności co z nich wyniknie będą podejmowane dalsze kroki.

Czytaj też: Test na malarię wykrywa chorobę do tygodnia przed pierwszymi objawami

Źródło: Newatlas

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!