WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Materiały zewnętrzne

Efektowne oświetlenie do kawiarni. 5 rad pomocnych podczas aranżacji.

[Notka sponsorowana]

Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że wystrój kawiarni ma ogromny wpływ na powodzenie tego typu biznesu. To w znacznej mierze od niego zależy, czy klient usiądzie przy stoliku i zamówi kawę, oraz czy będzie chciał do tego miejsca wracać. Nastrojowe, przyciągające wzrok wnętrze niełatwo jest jednak zaprojektować, zwłaszcza gdy podejmujemy się tego wyzwania sami, bez wsparcia architekta wnętrz. O ile z doborem kolorów ścian i dodatków można sobie poradzić bez specjalistycznego wykształcenia, tak projekt oświetlenia może być dla laika sporym problemem. I z tym zadaniem można jednak sobie samodzielnie poradzić. Oto 5 rad, które powinny pomóc prawidłowo oświetlić wnętrze kawiarni.

1. Wprowadź do wnętrza maksymalnie dużo światła dziennego

Większość porad zawartych w niniejszym poradniku dotyczy oświetlenia sztucznego. Zanim jednak do nich przejdziemy, warto wspomnieć też o świetle dziennym. Niech do wnętrza kawiarni dociera go możliwie jak najwięcej! Zyska na tym zarówno samopoczucie klientów, jak i wydajność pracowników. Co jednak jeśli w lokalu, jaki wynajmujemy okien jest niewiele i nie ma sposobu na to, by zwiększyć ich liczbę? Przede wszystkim nie należy ich zasłaniać. Wystrzegajmy się wszelkiego rodzaju rolet, zasłon i oklein reklamowych w oknach. W niewielkich, słabo doświetlonych światłem dziennym wnętrzach doskonale sprawdzają się też lustra. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które nie dość, że świetnie prezentują się na ścianie, są też w stanie lepiej doświetlić pomieszczenie.

2. Poznaj różne rodzaje światła i naucz się wykorzystywać ich możliwości

Projektowanie oświetlenia bywa bardziej złożone, niż mogłoby się wydawać. Jeśli chcemy zająć się jego aranżacją na własną rękę, w pierwszej kolejności warto poznać rodzaje oświetlenia, jakimi posługują się architekci oświetlenia. Przyjrzyjmy się każdemu z nich osobno, analizując oświetlenie nieistniejącej już restauracji Four Seasons w wieżowcu Seagram Building na Manhattanie. Dlaczego wybór padł akurat na tę restaurację? Magazyn Architectural Forum uznał ją za jedno z najlepiej oświetlonych wnętrz w historii (wraz z całym Seagram Building). Bez wątpienia warto więc się na nim wzorować.

Światło ogólne

Światło ogólne, jak nietrudno się domyślić, ma za zadanie jedynie rozjaśnić pomieszczenie, nie wprowadzając przy tym do wnętrza zbyt wielu kontrastów i cieni. W restauracji Four Seasons jest ono bardzo delikatne – rozproszone światło o niskim natężeniu emitują źródła światła umieszczone na suficie.

Światło akcentowe

Wprowadzamy je do przestrzeni, gdy chcemy skierować wzrok osób przebywających w pomieszczeniu w konkretną stronę. Może to być np. lada z ciastami lub warty podkreślenia detal, dajmy na to nowoczesna rzeźba. W Four Seasons tego rodzaju światłem podkreślony jest bar oraz dekoracje na ścianach.

Światło dekoracyjne

Oświetlenie dekoracyjne ma jedynie cieszyć oko klienta, poza tym nie pełni żadnych innych funkcji. Nie jest niezbędne, ale w praktyce to ono odpowiada za atmosferę we wnętrzu. W przypadku restauracji Four Seasons jest to atmosfera luksusu. Podkreśla ją podświetlona, metaliczna rzeźba zwisająca z sufitu oraz umieszczony w centrum lokalu, podświetlony delikatną poświata basen.

Dobór odpowiedniego rodzaju oświetlenia to dopiero początek. Potem trzeba jeszcze zdecydować, jakim światłem ma ono świecić. Oprawy różnią się bowiem między sobą parametrami. Oto kilka najważniejszych z nich:

Wskaźnik oddawania barw Ra (z ang. Colour Rendering Index – CRI). Najlepiej celować w oprawy, które cechują się wysokim współczynnikiem oddawania barw (minimum 80 CRI). Wówczas kolory oświetlonych przez nie przedmiotów będą najbliższe tym rzeczywistym.

Temperatura barwowa. Światło białe może być chłodne, neutralne lub ciepłe. Każde z nich inaczej wpływa na nasze samopoczucie. Światło zimne pobudza i sprzyja koncentracji, a ciepłe odpręża i relaksuje. Nietrudno zatem zgadnąć, że wnętrze kawiarni powinno być oświetlone raczej ciepłym światłem. Właściwości tego chłodnego też warto jednak wykorzystać. Nieco chłodniejszą barwą można oświetlić np. ladę z ciastami. Dzięki temu będą one lepiej widoczne.

Kąt rozsyłu światła. Do oświetlenia ogólnego należy wybierać oprawy o szerokim kącie rozsyłu światła (120 stopni i więcej), które powinny równomiernie rozświetlić całą przestrzeń (w większych wnętrzach konieczna może być więcej niż jedna taka oprawa). W roli oświetlenia akcentowego doskonale sprawdzają się natomiast oprawy o węższych kątach rozsyłu. Emitowane przez nie światło koncentruje się na mniejszej przestrzeni, dzięki czemu tworzą się silne kontrasty światłocieniowe.

Wszystkie te wskaźniki znajdują się na opakowaniu każdej żarówki. Należy jednak pamiętać, że na ostateczny efekt mają wpływ nie tylko parametry źródła światła, ale też kształt oprawy, w jakiej je zamontujemy. Jeśli będzie to lampa z dużym, ciemnym abażurem światło będzie jeszcze mocniej rozproszone. Zmniejszy się też jego natężenie.

3. Dostosuj oświetlenie do przestrzeni jaką dysponujesz

Nie ma dwóch takich samych kawiarni, nawet jeśli mamy do czynienia z siecią restauracji, która każdy lokal aranżuje przy pomocy tych samych mebli i dodatków. Zauważmy, że jedne z nich są większe, inne mniejsze, część ma piętro, pozostałe tylko stoliki na parterze. W związku z tym oświetlenie zawsze trzeba projektować indywidualnie, aby nie zaburzyć przestrzeni niekontrolowanymi akcentami świetlnymi. Szczególną uwagę trzeba zachować w małych wnętrzach. Przy pomocy nieodpowiedniego oświetlenia łatwo bowiem optycznie je zmniejszyć. Jeśli twój lokal jest niewielki, wystrzegaj się zatem ściennych kinkietów. Zamiast tego lepiej oświetlić całą ścianę taśmą LED, w efekcie czego wnętrze wyda się większe. W niskich pomieszczeniach należy unikać także lamp sufitowych, które kierują światło jedynie na podłogę. Taki zabieg może dać klaustrofobiczny efekt.

4. Pamiętaj o efektownym oświetleniu zewnętrznym

Jeśli poza lokalem masz do dyspozycji także restauracyjny ogródek, i tę przestrzeń należy odpowiednio oświetlić. Oryginalna aranżacja oświetleniowa to bardzo skuteczna reklama: nadaje miejscu niepowtarzalnego charakteru, przyciąga spojrzenia przechodniów i zwiększa komfort gości.  Do dyspozycji masz wiele opcji, w tym bardzo modne ostatnimi czasy girlandy oświetleniowe. Chcąc się wyróżnić, warto jednak śledzić nowości. Z tych ostatnich warto wspomnieć produkty z linii Philips Hue Outdoor. Można dzięki nim stworzyć w ogrodzie iście bajkowy nastrój. Do dyspozycji mamy zarówno zewnętrzne reflektory, które można skierować na ścianę kawiarni, tworząc na niej kolorową, świetlną kompozycję, jak i taśmy LED. Te ostatnie można zamontować np. na ogrodzeniu restauracyjnego ogródka.

5. Postaw na nowoczesne, energooszczędne technologie

Utrzymanie kawiarni kosztuje i to nie mało. Warto zatem zadbać o to, aby jej oświetlenie nie było dodatkowym obciążeniem firmowego budżetu. W tym celu warto zaopatrzyć się w nowoczesne oprawy LED. Za takim a nie innym wyborem przemawia wiele argumentów, z których najważniejszy to bez wątpienia energooszczędność. Źródła LED pochłaniają nawet o 80% mniej energii niż tradycyjne źródła światła. Będąc w posiadaniu takich informacji trudno w ogóle dopuścić myśl instalacji innych źródeł światła. Zwłaszcza, jeśli przypomnimy sobie o gwałtownie rosnących cenach za energię elektryczną.

Więcej na ten temat znajdziecie tutaj.

[Notka sponsorowana]