WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Genetycznie modyfikowana żywność nie jest niebezpieczna

Genetycznie modyfikowana  żywność (GMŻ) była używana od 1996 roku do karmienia zwierząt. Teraz stanowi ona ponad 90% wszystkich pasz w USA. Od samego początku było wiele kontrowersji na ten temat. Powstały badania, które wzajemnie się wykluczały- jedne sugerowały powstawanie raka, drugie mówiły że GMŻ jest w pełni bezpieczne.

Alison Van Eenennaam wraz z Amy E. Young (University of California) prowadziły analizy dotyczące zdrowia zwierząt gospodarskich w latach pomiędzy 1983 rokiem a 2011 rokiem. Objęły one ponad 100 miliardów zwierząt. Badania wykazały, że genetyczne modyfikowanie nie ma wpływu na zwierzęta. Praca została opublikowana w Journal of Animal Science.

Nie jest to pierwsze tego typu badanie, ale z pewnością obejmuje ono najdłuższy czas. Alessandro Nicolia  z University of Perugia opublikował jesienią zeszłego roku artykuł, który obejmował 10 lat pracy. Także w nich nie zostało stwierdzone zagrożenie płynące ze strony GMŻ.

Wielu naukowców uważa, że do tego zagadnienia wystarczy podejść logicznie. Skoro GMŻ jest taka niebezpieczna, zabija zwierzęta, to dlaczego rolnicy korzystają z niej jako środka dodatkowych oszczędności? Sprzedawanie mięsa zwierząt chorych jest nielegalne, więc każde niepożądane objawy prowadziły by do strat. A rolnicy, używając żywności GM, nie wychodząc poza średnią śmiertelność zwierząt.

Czy wyniki te znaczą coś dla obrońców praw zwierząt? Oczywiście, że nie. Oni ciągle mają wiele do powiedzenia w sprawie warunków życia zwierząt, rodzaju żywności, dawania im antybiotyków, które mogą wytworzyć katastrofalną odporność, ale jedno jest pewne- nie mogą oni zbytnio powoływać się na genetycznie modyfikowane pożywienie.

Źródło: http://www.iflscience.com/, zdjęcie: USDA