WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Bez kategorii

Nowy algorytm kompresji Google, o 26 procent wydajniejszy od poprzednika

Google wprowadza nowy algorytm kompresji zwany Brotli, który ma być zdolny do zmniejszenia rozmiaru plików o 26 procent w porównaniu do efektów uzyskiwanych za pomocą istniejących rozwiązań.

Podwyższona gęstość osiągana jest za pomocą „modelowania kontekstowego drugiego rzędu, wielokrotnego wykorzystania kodów entropii, zwiększenia okna pamięci istniejących danych i wspólnych kodów dystrybucyjnych”.

Firma odchodzi przy tym od obecnego algorytmu kompresji zwanego Zopfi. Oczywiście wciąż jest on wykorzystywany w wielu istniejących procesach, zatem jeszcze przez pewien czas będzie w użyciu.

Brotli – co w szwajcarskim dialekcie niemieckiego oznacza „mały chleb” – można nazwać swego rodzaju przełomem. Nie jest kolejnym ulepszeniem silnika deflacyjno-kompatybilnego, lecz stanowi kompletnie nowy format danych.

W swoim badaniu, Google zmierzyło prędkość i stosunek kompresji w porównaniu do istniejących standardów – Zopfli, LZMA, LZHAM. Okazuje się, że nowy format wykorzystuje również mniej zasobów procesora i wymaga mniejszej konsumpcji energii elektrycznej przez hardware.

Brotli wciąż znajduje się w stosunkowo wczesnej fazie testów, lecz wszystko wskazuje na to, że jest szybszy i lepszy – dla nas, użytkowników oznacza to szybsze ładowanie stron i transfer danych. Warto zwrócić uwagę na fakt, że podobnie jak poprzednik, stanowi rozwiązanie Open Source’owe.

[źródło i grafika: thenextweb.com]