Unia Europejska potrafi popaść w dziwne skrajności. Ślimaki zaliczane są tu do ryb, marmolada może być robiona tylko z egzotycznych owoców, a pszczoły produkują niebieski miód.

Francuscy pszczelarze musieli się ostatnio naprawdę zdziwić, kiedy zbierając miód z pasieki, zauważyli, że stał się nagle gęstszy i przybrał niebieską lub zieloną barwę. Śledztwo w tej sprawie doprowadziło ich 4 km dalej, do zakładu przetwórczego Marsa, który akurat zajmował się przetwarzaniem odpadów z produkcji cukierków M&Ms. Okazało się, że pszczoły objadały się kolorowymi skorupkami i stąd wziął się ten niezwykły produkt.

Historia zakończyła się szczęśliwie, pomimo dziwnych skutków. Zakład lepiej uszczelnił różne wyjścia, a w szczególności kontenery z resztkami po M&Ms. Także, jeżeli spodziewaliście się niebieskiego miodu w sklepach, to muszę Was srodze rozczarować, ale takie coś raczej nie powstanie. Przynajmniej w najbliższym czasie.

Colored honey hi

 

[sciencealert.com]

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!