WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Sztuczne słodziki powodują choroby metaboliczne

Rynek sztucznych słodzików jest warty 1,5 miliarda dolarów w USA. Często są one reklamowane jako pomoc w otyłości i cukrzycy. Najnowsze badania mówią, że jest całkowicie odwrotnie. Sztuczne słodziki mogą się przyczyniać do tych chorób! Artykuł na ten temat ukazał się w Nature.

Zespół naukowców z Izreaela zbadał odpowiedź metaboliczną organizmów (w tym przypadku myszy) na sztuczne słodziki. Zwierzęta były karmione przez 11 tygodni pożywieniem, które miało sztuczny słodzik- sacharynę albo aspartam- lub cukry naturalne- glukozę, sacharozę. Pierwsze grupa myszy zachorowała na nietolerancję glukozy- zaburzenie, które prowadzi do zbyt wysokiego poziomu cukrów we krwi. Jest ono także związane z cukrzycą  a czasami powoduje wzrost wagi ciała. Sacharyna miała na to największy wpływ. Nieważne ile myszy piły, ćwiczyły efekt zawsze był taki sam.

W drugim etapie eksperymentu naukowcy karmili myszy jedzeniem zawierającym tylko sacharynę lub naturalny cukier. Zwierzęta z pierwszej grupy ponownie dostały nietolerancji glukozy, a dodatkowo ich bakterie jelitowe uległy zmianie. Myszy z grupy drugiej cieszyły się nienaruszonym zdrowiem. Wniosek jest jeden- sacharyna ma wpływ na bakterie jelitowe, których zmiany prowadzą do nietolerancji glukozy.

W celu określenia, czy podobny efekt występuje u ludzi, naukowcy przeprowadzili badania na 400 osobach. Okazuje się, że istnieje korelacja pomiędzy spożywaniem sztucznych substancji słodzących a przyrostem masy ciała, nietolerancją glukozy. Jednakże wyniki nie są jednoznaczne- pacjenci zaczęli spożywać sztuczne słodziki w odpowiedzi na przyrost masy ciała a nie na odwrót.

Naukowcy przeprowadzili więc kolejne badania, tym razem na 7 osobach, nie spożywających na co dzień sztucznych substancji słodzących. Dostali oni maksymalną dzienną dawkę tych substancji. Cztery osoby dostały nietolerancji glukozy, a ich mikrobiomy jelitowe przesunęły się w kierunku związanym z podatnością na choroby metaboliczne. Jednakże troje ludzi pozostało zupełnie zdrowych.

W następnym etapie naukowcy chcą przeprowadzić podobne badania na jeszcze większej ilości osób. Jeśli przypuszczenia się potwierdzą, to prawdopodobnie będą oni chcieli wycofania ze sprzedaży sztucznych słodzików.

Źródło: http://www.popsci.com/, zdjęcie: http://wyborcza.pl/