WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Po godzinach

Technologia wykorzystywana w łodziach podwodnych pomaga wytworzyć… wino

Dolina Napa to miejsce z którego pochodzą najlepsze (choć nie tylko) kalifornijskie wina. Tamtejsi producenci poza doskonałymi możliwościami miejscowego klimatu i gleby wykorzystują również nowoczesne metody kontroli procesu produkcyjnego, pozwalające na precyzyjne utrzymanie warunków w jakich powstaje wino. Jedna z tych technologii sięga swoimi korzeniami do urządzeń używanych w produkcji okrętów podwodnych.

Winnica Palmaz Vineyards, założona na gruntach służących pionierom kalifornijskiego winiarstwa od lat 80. XIX wieku, używa w produkcji wina najnowocześniejszych technologii. Jedną z nich jest densytometria ultradźwiękowa, używana dotychczas w przemyśle stoczniowym czy medycynie.

Densytometr to przypominające kamerton urządzenie zanurzone w kadzi fermentacyjnej, które na podstawie wibracji określa gęstość nastawu. Pomiar dokonywany jest 10 razy na sekundę i na jego podstawie na bieżąco oceniana jest ilość wytworzonego alkoholu i pozostałego cukru. Pozwala to na lepszą kontrolę pracy drożdży, które potrafią silnie reagować na drobne zmiany temperatury i innych warunków fizykochemicznych.

Rozwiązanie to jest częścią większego systemu elektronicznej kontroli jakości. System stale wyświetla informacje na ścianach kopuły stanowiącej sufit sali. Urządzenia rozpoznają też poszczególnych pracowników i potrzebne im do pracy dane podążają za nimi kiedy ci przemieszczają się po sali. Ten sposób prezentacji informacji musi robić wrażenie na turystach i dziennikarzach zwiedzających winnicę, zapewne większe niż sama sonodensytometria.

[źródło i grafika: digitaltrends.com]