WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Bez kategorii

Unia Europejska wypracowała wspólne stanowisko nt. zabezpieczeń Internetu

Bezpieczeństwo jest słowem, o którym coraz częściej dyskutujemy w kontekście internetu. Rządy różnych europejskich państw mają nadzieję na bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące ochrony ich systemów informatycznych.

Unia Europejska stworzyła szereg ustaleń i porad dotyczących tego, jak państwa członkowskie powinny podchodzić do problemu bezpieczeństwa w Internecie. Ustalony też został zasięg ich odpowiedzialności. Zaproponowane przepisy wprowadzałyby choćby obowiązek zabezpieczania kluczowych dla nas usług, takich jak zarządzanie elektrycznością czy systemy świateł miejskich. Musiałyby być w one stanie przetrwać ataki online. Zmiany dotknęłyby również ogromne sklepy sieciowe, takie jak Amazon czy eBay, które również musiałyby dostarczyć dowody na to, że ich infrastruktura jest w pełni bezpieczna.

Aby wspomóc ten proces, zostaną powołane specjalne zespoły, pełniące role wsparcia przy wdrażaniu tych rozwiązań. Do życia wejdzie także zestaw zasad dotyczących wymiany informacji i wzajemnej pomocy w kwestii rozwiązywania problemów związanych z cyber-bezpieczeństwem.

Na pierwszy rzut oka, wszystko to brzmi jak pozytywne zmiany, niemniej jednak należy pamiętać, że są na tym świecie ludzie, którzy cenią sobie szyfrowanie danych dokładnie na takim poziomie, na jakim jest ono obecnie. Często zarzuca się takim technologiom, że tworzą one „dodatkowe furtki” dla przedstawicieli rządowych, przez które ci mogą dysponować dostępem do informacji wysyłanych przez obywateli, co jak wiadomo narusza naszą prywatność.

[źródło i grafika: eteknix.com]