Museum of Food and Drink (Muzeum Żywności i Napojów) w Nowym Jorku na najnowszą wystawę przygotowało syntezator zapachów, który pozwoli zwiedzającym przekonać się, w jaki sposób poszczególne nuty zapachowe współgrają się ze sobą i jakie zapachy daje ich połączenie. Urządzenie zbudowane zostało przez należące do muzeum laboratorium MOFAD Lab.

smellsynth1

Syntezator przypomina urządzenia używane przez przemysł kosmetyczny lub te stosowane w badaniach naukowych nad zmysłem węchu. Dlatego, podobnie jak w przypadku poprzednich instalacji zapachowych znajdujących się w muzeum, przy tworzeniu swojego urządzenia MOFAD Lab współpracowało z Monell Chemical Senses Center z Filadelfii. MCSC jest organizacją non-profit, która od 1968 roku prowadzi badania nad zmysłami węchu, smaku oraz chemestezji.

Zwykle profesjonalne inhalatory służące do badań nad węchem (olfaktometry) z wielką dokładnością dozują jedną substancję chemiczną. Wynika to z samej natury badań, które najczęściej skupiają się na czułości poszczególnych receptorów węchowych (a tych jest mnóstwo: około 400 różnych rodzajów, w porównaniu do 4 rodzajów receptorów wzrokowych). Muzeum potrzebowało jednak urządzenia pozwalającego na uwalnianie wielu zapachów jednocześnie.

smellsynth2

Smell Synthesizer który jeszcze w tym miesiącu trafi do Museum of Food and Drink pozwala na użycie 19 zapachów. Jego prosty interfejs to tylko 19 przycisków kontrolujących uwalnianie jednego zapachu każdy. Użytkownik sam decyduje, które z nich chce ze sobą połączyć. Chociaż muzeum przygotowało instrukcję z przykładowymi kompozycjami, to nic nie stoi na przeszkodzie, by poeksperymentować z zapachami według własnej woli. Dzięki ekspozycji goście będą mogli się przekonać, jak dodanie jednej nuty zapachowej może diametralnie zmienić odczuwanie pozostałych.

[źródło i grafika: popsci.com]

Kolejny artykuł znajdziesz poniżej