Kiedy mówimy o przedawkowaniu, od razu myślimy o narkotykach lub lekach. Ale nie zawsze tak jest. Codzienne substancje w nadmiernych ilościach też mogą być szkodliwe. Oto 10 najpopularniejszych.
Sos sojowy
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/sauce-27703001920.jpg)
Kuchnia azjatycka jest niezwykle popularna, także w naszym kraju. Nie ma kuchni azjatyckiej bez sosu sojowego. Jasny lub ciemny, nadaje słony smak każdej potrawie. Problemem mogą być ilości spożywanego sosu sojowego. Jego nadmiar oznacza za dużo soli w organizmie, co może nawet grozić śpiączką. Dzieje się tak dlatego, że ciało pobiera wodę z mózgu, aby pomóc zbalansować poziom soli we krwi. Trudno jednak wyobrazić sobie kuchnię azjatycką bez sosu sojowego, więc warto go dawkować w odpowiednich porcjach.
Gałka muszkatołowa
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/nutmeg-24278441920.jpg)
To bardzo popularna przyprawa na całym świecie, a szczególnie na Karaibach. Jej nadużycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Wystarczy 4,4 grama, aby odczuć bolesne skutki uboczne. Poza bólem brzucha, dochodzą bóle mięśniowe oraz problemy z sercem. Nadmiar gałki muszkatołowej jest szczególnie niebezpieczny dla osób z problemami kardiologicznymi. Warto jednak pokreślić, że w małych ilościach przyprawa jest całkowicie bezpieczna.
Herbata
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/tea-18697211920.jpg)
To może brzmieć szczególnie dziwnie, ale herbatę też można przedawkować. W odpowiednich ilościach ma pozytywny wpływ na nasz organizm, ale jej nadmiar może zaszkodzić. Wszystko z powodu związków chemicznych zwanych szczawianami, które są obecne w napoju. Ich nadmiar w organizmie może uszkadzać nerki i prowadzić do problemów żołądkowych. Zalecane spożycie herbaty to 4 filiżanki dziennie. Większe ilości nie zaszkodzą, o ile nie są spożywane codziennie.
Pasta do zębów
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/toothpaste-30675691920.jpg)
Nie wszystkie pasty do zębów są niebezpieczne. Szczególnie uważać trzeba na te zawierające fluor. W stanie wolnym występuje w postaci dwuatomowej cząsteczki, jest żółtozielony i ma silne właściwości trujące. Na tubkach pasty do zębów znajduje się ostrzeżenie, by nie połykać zbyt dużych ilości. Nadmiar fluoru w organizmie może powodować sepsę, a w konsekwencji nawet śmierć. Warto zatem przypilnować dzieci podczas szczotkowania zębów, bo u nich o przedawkowanie jest łatwo.
Tuńczyk
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/tuna-fish-9540731920.jpg)
Tuńczyk to ryba uwielbiana na całym świecie, niezależnie od rejonu. Jest to jedna z najzdrowszych ryb, chociaż jej nadmierne spożycie może być szkodliwe. Dlaczego? Stwierdzono, że ryby te zawierają duże ilości rtęci. Pierwiastek ten jest szczególnie niebezpieczny dla osób w każdym wieku, ale zwłaszcza dla dzieci. Typowe objawy zatrucia rtęcią obejmują upośledzenie wzroku i słabą koordynację ruchową. Nie tylko tuńczyki magazynują w swoich organizmach rtęć, ale ryby te szczególnie łatwo przyswajają ten pierwiastek.
Karambola
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/karambolamalaysia2008-2-20.jpg)
Karambola nie jest szczególnie popularnym owocem w naszym kraju, jednak jego miłośnicy powinni uważać. Nie powinny go spożywać osoby z chorobami nerek. Zawiera toksyny, które są szkodliwe dla układu nerwowego w nadmiernych ilościach. U osób z prawidłowo działającymi nerkami, toksyna jest filtrowana i nie stanowi żadnego problemu. Ale jakakolwiek dysfunkcja nerek może powodować poważne uszkodzenie tego narządu przy spożyciu karamboli. Nadmiar wielu innych owoców egzotycznych ma podobne działanie.
Brukselka
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/brussels-sprouts-220091920.jpg)
Brukselka to jedno z tych magicznych warzyw, które albo się kocha, albo nienawidzi. W małych ilościach brukselka daje niewielkie, ale zawsze jakieś, korzyści zdrowotne. Nadmiar brukselki może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. W kiełkach jest szczególnie dużo witaminy K, która może zakłócać działanie niektórych leków, a także powodować problemy z tarczycą. To tylko dowód, że wszystko – nawet warzywa – w nadmiernych ilościach mogą szkodzić.
Krem przeciwbólowy
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/cream-6213401920.jpg)
Popularne specyfiki przeciwbólowe, jak choćby „ten żółty krem z apteki”, są od dawna stosowane w medycynie. Okazuje się jednak, że nadużywanie kremów przeciwbólowych może szkodzić. Wszystko z powodu salicylanu metylu obecnego w wielu kremach tego typu. Przez pory przenika on do naszego organizmu, a następnie krwiobiegu. Nadmiar salicylanu metylu może być toksyczny, a nawet spowodować śmierć. Co prawda nie zdarza się to często, ale medycyna zna kilka przypadków.
Czarna lukrecja
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/mahadev-3986221920.jpg)
Czarna lukrecja to prawdziwy rarytas dla podniebienia, ale nie jest ona zalecana do spożycia przez osoby powyżej 40. roku życia. To wszystko z powodu związku zwanego glicyryzyną. Obniża on poziom potasu w organizmie, co z kolei może przekładać się na nieprawidłową pracę serca. Na cukierkach zawierających lukrecję (także bez cukru) zawsze jest ostrzeżenie o możliwych skutkach ubocznych i ryzyku wystąpienia nadciśnienia. Warto wspomnieć także o często występującym zatrzymaniu płynów, skutkującym krótkotrwałym wzrostem wagi.
Witaminy
![](https://whatsnext.pl/wp-content/uploads/2019/12/capsule-10798381920.jpg)
Powszechnie uważa się, że witaminy są niezwykle pożyteczne i każdy powinien je zażywać. Ale to błąd. Witaminy rozpuszczalne w wodzie (jak choćby witamina C) nie są takie złe, ponieważ nadmiar witamin można wypłukać z moczem. Problemem są jednak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (jak witamina A), które gromadzą się w organizmie. W krytycznych przypadkach, mogą one doprowadzić nawet do śmierci.