5 mitów o COVID-19

5 mitów o COVID-19

Czy pandemia COVID-19 to mit? Czy wirus został zaprojektowany przez naukowców i wypuszczony na wolność w celu ograniczenia liczebności populacji? Te i inne bzdury rozpalają wyobraźnię zwolenników teorii spiskowych. Pora rozprawić się z tymi mitami.

Wielu ludzi opiera swoją wiedzę o pandemii COVID-19 na fake newsach i fałszywych komunikatach rozpowszechnianych przez media społecznościowe. Teorie spiskowe szerzą dezinformację i ogólne zaniepokojenie. Oto kilka najczęściej powtarzanych mitów o COVID-19.

Witamina C i czosnek a COVID-19

Istnieje błędne przekonanie, że witamina C pomaga w leczeniu infekcji SARS-CoV-2. Nic bardziej mylnego! Podczas gdy suplementy witaminowe mogą pomóc wzmocnić odporność, nie ma dowodów, że witamina C bezpośrednio wpływa zmniejszenie objawów COVID-19. Podobnie zresztą jest z jedzeniem czosnku, który wykazuje szerokie działanie antybakteryjne i antywirusowe. Raporty WHO jednoznacznie wskazują, że czosnek nie ochroni nas przed COVID-19.

Wiek a ciężka postać COVID-19

Panuje błędne przekonanie, że ciężka postać COVID-19 dotyka starsze osoby. Chociaż odsetek osób starszych umierających z powodu niewydolności oddechowej spowodowanej COVID-19 jest wyższy, nie oznacza to bynajmniej, że osoby młode nie są narażone. Istnieje szereg wariantów genetycznych, których wystąpienie zwiększa szanse powikłań po infekcji SARS-CoV-2. Wszyscy muszą mieć się na baczności.

Lato zakończy pandemię COVID-19

Chociaż koronawirusy wywołujące SARS i MERS lepiej przeżywały w niskich temperaturach, nie ma żadnej gwarancji, że w przypadku SARS-CoV-2 będzie podobnie. Tym bardziej, że jedno lato z pandemią już za nami. Owszem, odnotowywano mniej zachorowań niż teraz, ale to nie jest tak, że promienie słoneczne dokonają sterylizacji i koronawirus zniknie z powierzchni planety. To złudne nadzieje. Tylko skuteczne szczepionki mogą zahamować tempo rozprzestrzeniania się patogenu.

Jedzenie mięsa a COVID-19

W mediach społecznościowych krąży błędne przekonanie, że spożywanie zakażonego mięsa może ułatwiać transmisję wirusa. SARS-CoV-2 nie rozprzestrzenia się poprzez spożywania mięsa kurczaka, baraniny czy ryb, więc unikanie ich nie gwarantuje bezpieczeństwa. Do transmisji patogenu może dojść, gdy wejdzie się w kontakt z kroplami oddechowymi osoby zarażonej, bo to nabłonek nosa stanowi wrota infekcji. Koronawirus nie przenosi się drogą pokarmową.

Szczepionki z czipami

Panuje powszechny strach przed szczepionkami na COVID-19, a to dlatego, że pracowano nad nimi wyjątkowo krótko. Niektórzy zwolennicy (mocno odrealnionych) teorii spiskowych uważają, że nowo opracowywane szczepionki to dodatkowa szansa dla rządów na zaczipowanie nas. Niestety, obecne technologie nie pozwalają na konstruowanie tak małych czipów, które dałoby się „ukryć” w szczepionce.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News