Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu (IPCC) opublikował właśnie nowy raport dotyczący naszego klimatu. Organizacja wskazuje nim na konieczność lepszego zarządzania gruntami na całym świecie.
Prawie 1/4 emisji gazów cieplarnianych przez człowieka wynika z rolnictwa, leśnictwa czy innych form użytkowania gruntów. Lepsze nimi zarządzenia może więc przyczynić się do złagodzenia skutków zmian klimatu, ale odpowiednie kroki muszą być natychmiast podjęte.
Czytaj też: Kropla magmy może zmienić naszą wiedzę na temat historii ziemskich płyt tektonicznych
Powinniśmy także skupić się na zrównoważonym rozwoju oraz ograniczeniu marnotrawienia żywności. Zmiany klimatu już teraz wpływają na dostępność, ceny, wykorzystanie czy stabilność produkcji żywności. A w przyszłości będzie tylko gorzej – nawet jeśli uda się powstrzymać wzrost temperatur na całym świecie.
Raport wskazuje na szkodliwy wpływ produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. IPCC nie poszło jednak na całość i nie zaleca diety wegetariańskiej czy wegańskiej. Organizacja wzywa za to do bardziej zrównoważonej produkcji mięsa i zmniejszenie jego konsumpcji.
Czytaj też: Cywilizacja Majów była nawet bardziej brutalna niż sądzono
Źródło: Newatlas