Makaroniki, to słodkie ciastka produkowane głównie z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Kurze jajka są więc arcyważne w przepisie jako jedyne racjonalne źródło białka, ale w USA można już kupić nietypowe makaroniki, które zastąpiły je „białkiem z drożdży”, czyli z grzybów.
Te nietypowe makaroniki powstały z białka pochodzącego nie z jajek, a grzybów
Funkcjonująca od 2014 roku firma Ever Company (kiedyś Clara Foods), wykorzystuje w swojej działalności precyzyjną fermentację, która pozwala jej produkować „prawdziwe białka bez udziału zwierząt”. Sprowadza się to do wyekstrahowania składników molekularnych i następnie wykorzystania zmodyfikowanych grzybów do produkcji tych składników.
Czytaj też: Umierająca gwiazda emituje nietypowe pierścienie. Zdradzają informacje na temat ewolucji tych obiektów
Uzyskane w ten sposób białko funkcjonuje dokładnie tak samo, jak białko jaja kurzego, dlatego w procesie produkcji wspomnianych makaroników tradycyjnie ubija się je, napowietrza i następnie piecze. Odpowiada za to piekarnia Chantal Guillon z San Francisco, która wykorzystuje „białko z grzybów” do produkcji makaroników.
Te są już dostępne do kupienia w sklepach w USA i jeśli temat zyska na popularności, będą jednym z pierwszych produktów, które przyczynią się do „lepszej przyszłości” z racji ograniczenia emisji gazów cieplarnianych spowodowanych hodowlą kur.