Kawa rozpuszczalna i świeżo parzona cieszy się niemal taką samą popularnością. Pierwszą cenimy sobie głównie ze względu na krótki czas przygotowania, drugą ze względu na niesamowity aromat i smak. Czy obie mają taką samą jakość?
Kawa rozpuszczalna – prawda i mity
Kawa rozpuszczalna nie cieszy się dobrą sławą wśród miłośników małej czarnej. Tymczasem warto przyjrzeć się, jak właściwie wygląda proces jej wytwarzania. Ziarna kawy są wypalane, mielone, a następnie parzone w niewielkiej ilości wody. Dzięki temu uzyskuje się proszek, który wystarczy tylko zalać wrzątkiem, aby uzyskać pyszną kawę. W rzeczywistości kawa rozpuszczalna to po prostu odpowiednio przetworzone ziarna. Mitem jest, jakoby uzyskiwało się ją z zupełnie innego surowca. Problemem są natomiast nieuczciwe praktyki producentów, którzy w przypadku kawy rozpuszczalnej często sięgają po ziarna najniższej jakości, które powinny stanowić odpad. Dlatego też wybierając kawę rozpuszczalną, warto sięgać po produkty znanych marek. Interesujące propozycje znajdziemy w sklepie internetowym: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/kawy-i-herbaty.
Kawa świeżo parzona – lepsza od rozpuszczalnej?
Proces produkcji kawy mielonej wygląda podobnie, jak kawy rozpuszczanej, jednak zmielonych ziaren nie parzy się w wodzie. W opakowaniu kawy mamy więc proszek, który można po prostu zalać wrzątkiem. Na dnie kubka wytwarza się charakterystyczny osad, popularnie nazywany fusami. Kawa świeżo parzona zachwyca aromatem i smakiem, ale czy rzeczywiście prezentuje wyższą jakość? Niestety, podobnie jak w przypadku kawy rozpuszczalnej, często dochodzi tutaj do nadużyć ze strony producenta. Zdecydowanie łatwiej wykorzystać niskiej jakości ziarna przy produkcji kawy rozpuszczalnej albo mielonej, niż sprzedawać je w całości. Mając na uwadze kwestie zdrowotne, warto zauważyć, że kawa rozpuszczalna zawiera więcej przeciwutleniaczy, które zapobiegają na przykład rozwojowi chorób nowotworowych. Ponadto tego rodzaju kawa dostarcza organizmowi wiele cennych składników, takich jak na przykład magnez czy cynk. Z drugiej strony, kawa rozpuszczalna zawiera mniejsze ilości kofeiny, jest też łagodniejsza niż kawa świeżo parzona.
Jaką kawę wybierać na co dzień?
Kawy rozpuszczalnej nie znajdziemy praktycznie w żadnej kawiarni, podobnie jak kawy mielonej. Zdecydowanie większą popularnością cieszą się kawy ziarniste, które mielone są bezpośrednio przed obróbką. Takie rozwiązanie jest najkorzystniejsze. Kupując ziarna, wybieramy produkt wysokiej jakości. Oczywiście, wiele zależy od producenta – ciekawe i różnorodne propozycje znajdziemy na: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/kawy-i-herbaty/gbs. Z kawą rozpuszczalną i mieloną trzeba uważać, chociaż w przypadku klasycznej obróbki nie ma większej różnicy pomiędzy poszczególnymi produktami, oczywiście nie mówiąc o smaku. Warto pamiętać, że mówimy tutaj o czystej kawie, a nie o napojach kawowych. Te bowiem coraz szerszej dostępne są na sklepowych półkach, jednak z prawdziwą kawą nie mają zbyt wiele wspólnego. Lista składników takich produktów jest długa, co oczywiście w niekorzystny sposób wpływa na ich jakość. Przed zakupem sprawdzajmy więc, z czym właściwie mamy do czynienia, tak aby wybrać mądrze. Dzięki temu będziemy mogli się dobrym smakiem, aromatem, a także czerpać korzyści zdrowotne z picia kawy.
Artykuł partnera.