Dużo mówi się o tym, że odpowiednia dieta może uchronić nas przed nowotworami. Najnowsze badania pokazują, że sam czosnek i cebula wystarczą do tego, abyśmy mieli mniejsze szanse na zachorowanie na raka.
Naukowcy z pewnego szpitala w Chinach sprawdzili, czy spożywanie większej ilości tych warzyw może zapobiec rakowi okrężnicy i odbytnicy. Badania opublikowane zostały w Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology.
Warzywa typu czosnek zostały już wcześniej zbadane pod kątem leczenia raka jelita grubego. Niektóre grupy badawcze znalazły znaczący efekt ochronny a inne nie stwierdziły kompletnie żadnego zysku. Autorzy nowego badania uważają, że zróżnicowanie rezultatów wynika ze sposobu zbierania danych.
Niektóre badania do jedno worka wrzucają wszystkie warzywa z rodziny amarylkowatych a inne wydzielają bardziej powszechne gatunki. Mając to na uwadze naukowcy opracowali nowe badanie.
Czytaj też: Czy DNA rekina pomoże w walce z rakiem u ludzi?
Porównali oni 833 osoby z rakiem jelita grubego do 833 osób bez niego. Obie grupy były do siebie podobne pod względem wieku i rozkładu płci. Także mieszkali oni w podobnych lokalizacjach.
Naukowcy odkryli, że istnieje zależność pomiędzy spożywaniem warzyw typu czosnek czy cebula a ryzykiem raka okrężnicy, czy odbytnicy. W szczególności osoby dorosłe spożywające sporo warzyw amarylkowatych miały o 79% mniejsze szanse na zachorowanie na nowotwory. Korelacja była widoczna zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
Badania sugerują więc, że spożywanie tego typu warzyw jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Naukowcy sugerują wręcz zmianę trybu życia i diety u osób narażonych na tego typu choroby.
Czytaj też: Nowa technika pozwala dokonywać pomiarów głęboko w mózgu
Źródło: Medicalnewstoday