WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem

Dużo mówi się o tym, że odpowiednia dieta może uchronić nas przed nowotworami. Najnowsze badania pokazują, że sam czosnek i cebula wystarczą do tego, abyśmy mieli mniejsze szanse na zachorowanie na raka.

Naukowcy z pewnego szpitala w Chinach sprawdzili, czy spożywanie większej ilości tych warzyw może zapobiec rakowi okrężnicy i odbytnicy. Badania opublikowane zostały w Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology.

Warzywa typu czosnek zostały już wcześniej zbadane pod kątem leczenia raka jelita grubego. Niektóre grupy badawcze znalazły znaczący efekt ochronny a inne nie stwierdziły kompletnie żadnego zysku. Autorzy nowego badania  uważają, że zróżnicowanie rezultatów wynika ze sposobu zbierania danych.

Niektóre badania do jedno worka wrzucają wszystkie warzywa z rodziny amarylkowatych a inne wydzielają bardziej powszechne gatunki. Mając to na uwadze naukowcy opracowali nowe badanie.

Czytaj też: Czy DNA rekina pomoże w walce z rakiem u ludzi?

Porównali oni 833 osoby z rakiem jelita grubego do 833 osób bez niego. Obie grupy były do siebie podobne pod względem wieku i rozkładu płci. Także mieszkali oni w podobnych lokalizacjach.

Naukowcy odkryli, że istnieje zależność pomiędzy spożywaniem warzyw typu czosnek czy cebula a ryzykiem raka okrężnicy, czy odbytnicy. W szczególności osoby dorosłe spożywające sporo warzyw amarylkowatych miały o 79% mniejsze szanse na zachorowanie na nowotwory. Korelacja była widoczna zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Badania sugerują więc, że spożywanie tego typu warzyw jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Naukowcy sugerują wręcz zmianę trybu życia i diety u osób narażonych na tego typu choroby.

Czytaj też: Nowa technika pozwala dokonywać pomiarów głęboko w mózgu

Źródło: Medicalnewstoday