Japońscy naukowcy opracowali elektryczne pałeczki do walki z nadmiarem soli

elektryczne pałeczki

Dzisiejszymi cichymi zabójcami na całym świecie jest zarówno cukier, jak i sól. Ci “biali zabójcy” są przez społeczeństwo znacznie nadużywani, bo po prostu poprawiają samek potraw i dlatego w dążeniu do ograniczenia samej soli, naukowcy we współpracy z firmą opracowali elektryczne pałeczki, które są… rewolucyjne.

Te elektryczne pałeczki zwiększają odczuwalną zawartość soli w jedzeniu

Jako że przeciętny Japończyk spożywa średnio ponad 10 gramów soli dziennie (to dwa razy więcej od zalecanego poziomu), zespół z Meiji University postanowił z tym zawalczyć. W tym celu połączył siły z firmą Kirin Holdings, zajmującą się produkcją żywności i napojów, aby opracować elektroniczne pałeczki, które zwiększają odczuwalną słoność potraw bez zwiększania w nich zawartości soli.

Czytaj też: Kiedyś robotyczny szczur może znaleźć Was pod gruzami. Obecnie trwają nad nim prace

Te pałeczki są efektem wcześniejszych prac naukowców, którzy wykazali, że jony chlorku sodu nadają potrawom słony smak, a jony glutaminianu sodu – słodki. Wykorzystali to w swoich pałeczkach, pozwalając im przesyłać słaby ładunek elektryczny do użytkownika noszącego specjalną opaskę. Dzięki temu urządzenie jonizuje sód zawarty w jedzeniu, nadając mu dodatkowy słony smak i to nawet wtedy, kiedy całkowita ilość soli w jedzeniu jest niewielka.

elektryczne pałeczki do walki z nadmiarem soli

Aby sprawdzić, czy ich metoda działa, badacze zatrudnili 36 ochotników i dali im do spróbowania próbki żywności zawierające zwykłą ilość soli i zredukowaną ilość soli. Ochotnicy byli w stanie rozróżnić te dwie próbki jedzenia, gdy jedli tradycyjnymi pałeczkami. Natomiast podczas jedzenia “elektrycznymi” pałeczkami, obie próbki żywności były postrzegane jako tak samo słone. Dzięki temu potwierdzono, że można już teraz obniżyć zawartość soli o 30% bez utraty walorów smakowych.