Google od lat pozwala użytkownikom Chrome na korzystanie z sieci bez konieczności logowania się do przeglądarki. Okazuje się, że właśnie zaczyna się to zmieniać.

Firma po cichu zmieniła swoje zdanie na ten temat. Gdy użytkownik zaloguje się do np. Gmaila to automatycznie zostanie dopisana przeglądarka bez wymaganej zgody. Pojawiło się to w najnowszej aktualizacji i Google nie miało zamiaru tego nagłaśniać. Oczywiście samo zalogowanie się w Chrome nie oznacza, że informacje o przeglądaniu zostaną wysłane do Google. Aby tak się działo należy włączyć synchronizację, która będzie tę funkcję spełniała.

Jeśli nie lubicie logować się do przeglądarek to polecamy jej zmianę. Takie podejście firmy jest skandaliczne i w ogóle nie wzięła ona pod uwagę miejsc publicznych, uczelni czy szkół. Każde zalogowanie się na Gmaila będzie oznaczało logowanie w Chrome co tylko na pewno przysporzy problemów użytkownikom.

Microsoft wydaje Office 2019

Źródło: http://www.digitaljournal.com

Kolejny artykuł znajdziesz poniżej