Wkrótce po ukończeniu projektu Business Innovation Hub na Uniwersytecie w Massachusetts, firma Bjarke Ingels Group (w skrócie po prostu BIG) ponownie wróciła do szkoły w ramach projektu edukacyjnego o nazwie Glasir. Tym razem postawiono na imponujący budynek, który mieści aż trzy różne szkoły na stromej działce z widokiem na Ocean Atlantycki na Wyspach Owczych.

Niezwykły kształt Glasir zawdzięcza tak naprawdę pięciu wystającym na zewnątrz częścią, które „wyrastają” z okrągłej części wspólnej. Taki pomysł nie był tylko fanaberią, ale też zmyślnym nawiązaniem do otaczającego uczelnie terenu, który według wykonawców jest „wirowy”. BIG postanowił nawet zasiać trawę na dachach, aby jeszcze w większym stopniu wtopić budynek w zbocze góry:

„Zainspirowany dramatyczną topografią Wysp Owczych, Glasir został zaprojektowany jako krajobraz do nauki: centralna przestrzeń szkoły jest pomyślana, jako topograficzna interpretacja naturalnego krajobrazu – ciągły tarasowy teren ze schodami i schodkami, które łączą się na kilku poziomach i łączą wielopiętrowy budynek w jedną całość.” – powiedział założyciel BIG i dyrektor kreatywny Bjarke Ingels.

Po tej bardziej praktycznej stronie wiemy, że Glasir został wybudowany głównie ze szkła oraz aluminium i oferuje łączną powierzchnię 19200 m2, a jego otoczenie sprawiło, że główne wejście musiało zostać postawione w formie mostu. W kwestii wykończenia wnętrza postawiono na ciekawe połączenie betonu, kamienia oraz drewna. Prócz trzech szkół znalazło się w nim też miejsce na obszar administracyjny i salę do lekkoatletyki.

Czytaj też: Under pierwszą podwodną restauracją w Europie

Źródło: New Atlas, BIG

Kolejny artykuł znajdziesz poniżej