Co jedzą osoby przebywające na ISS?

Co jedzą osoby przebywające na ISS?

Kiedy w 1961 roku Jurij Gagarin, jako pierwszy człowiek w historii, dotarł w przestrzeń kosmiczną, miał ze sobą m.in. puree wołowe i sos czekoladowy – oba dania były wyciskane z tubek niczym pasta do zębów. Obecny jadłospis astronautów przebywających na pokładzie ISS jest jednak znacznie bardziej bogaty.

Alain Ducasse, szef kuchni prowadzący na całym świecie renomowane restauracje, współpracował przez lata z francuską agencją kosmiczną w celu tworzenia dań dla załogantów Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Nic więc dziwnego, że astronauta Thomas Pesquet, który w zeszły piątek wyruszył na ISS, podczas swojego sześciomiesięcznego pobytu będzie miał dostęp do całej gamy wykwintnego jedzenia. W karcie dań możemy znaleźć m.in. homara, wołowinę bourguignon, dorsza z czarnym ryżem, placki ziemniaczane z dzikimi grzybami czy tartę migdałową z karmelizowanymi gruszkami.

Czytaj też: Na pokładzie ISS znaleziono nieznane nauce formy życia

Poza tym, inny kucharz, Thierry Marx oraz związany z chemią fizyczną profesor Raphaël Haumont, stworzyli kilka dań specjalnie dla Pesqueta. Oczywiście nie oznacza to, że astronauta każdego dnia będzie miał dostęp do dań przypominających te z restauracji posiadających gwiazdki Michelin. Tak dobrze niestety nie będzie. Wykwintne dania, wymienione wyżej, będą przewidziane na specjalne okazje, np. święta, które osoby przebywające na pokładzie ISS spędzają w niezbyt licznym gronie, tysiące kilometrów od swoich domów.

Co jedzą osoby przebywające na ISS?

Jednocześnie nie oznacza to, że przez resztę czasu astronauci muszą żywić się paszą. Wręcz przeciwnie, były pracownik NASA, Ryan Dowdy przyznaje, że w menu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znajduje się ok. 200 pozycji. Część z nich jest pozbawionych wody i poddanych tzw. liofilizacji. Inne produkty są podgrzewane do wysokich temperatur, aby zabić wszelkie patogeny, dzięki czemu mogą być trzymane w zamknięciu przez wiele lat. Żywność przeznaczona do podróży w kosmos nie może być również krucha, ponieważ potencjalne fragmenty mogłyby trafić np. do systemów wentylacyjnych i doprowadzić do ich uszkodzenia.

Jadłospis przygotowany dla astronautów z ISS zawiera ponad 200 pozycji

Kosmiczna żywność cechuje się niską zawartością sodu, cukru i tłuszczu. Astronauci nie mają dostępu do alkoholu, co stanowi problem nie tylko dla fanów wysokoprocentowych trunków, lecz również kuchni francuskiej. Historia szefów kuchni wywodzących się znad Sekwany i gotujących dla astronautów sięga 1993 roku, kiedy to francuski astronauta, Jean-Pierre Haigneré, wrócił z wizyty na rosyjskiej stacji kosmicznej Mir. Stwierdził wtedy, że jedyną komplikacją, jakiej doświadczył w kosmosie było… okropne jedzenie.

Czytaj też: Międzynarodowa Stacja Kosmiczna – jaki los czeka ISS?

Jedną z nowości NASA w zakresie przygotowanego dla astronautów menu jest do sałatka z jarmużu podawana w słodko-ostrej kombinacji. Do jej przygotowania wystarczy dodanie 75 mililitrów gorącej wody i odczekanie od 5 do 10 minut. Astronauci mają nawet dostęp do lodów, które są zabierane na pokład, jeśli w zamrażarkach znajdzie się wolne miejsce. Poza tym, co jakiś czas na ISS docierają dostawy zawierające m.in. pomarańcze, sery, jabłka czy pomidory. Ambitne plany na przyszłość zakładają natomiast uprawianie warzyw w przestrzeni kosmicznej, a następnie przygotowywanie ich niczym na Ziemi.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Obserwuj nas w Google News