Przemysł kawowy to przestrzeń, która od kilku lat rozwija się w zaskakującym tempie. Mimo licznych kryzysów, gorszej sytuacji ekonomicznej i niestabilności gospodarczej szacuje się, iż przez następne pół dekady rynek kawowy nie zamierza zwalniać, a raczej wręcz przeciwnie, zyski będą rosnąć. Wiadomym jest, iż wzrost napędza innowacja: i tak dziś każdy ekspres do kawy posiada w sobie najnowsze technologie, farmerzy prześcigają się w tworzeniu coraz to bardziej wymyślnych i kreatywnych metod obróbki ziaren, a wymagania konsumentów, jak i ich apetyt na dobrą kawę, stale rosną. Warto więc zadać sobie pytanie: jakie zmiany w świecie kawy przyniesie nam rok 2023? Jaki ekspres do kawy będzie modny w branży? Jakich ziaren będziemy mogli spróbować w kawiarniach? Na te pytania (jak i kilka innych) postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.
Jaki ekspres do kawy zdominuje rok 2023?
To pytanie zadaje sobie zapewne wielu ekspertów w branży gastronomicznej, aspirujących właścicieli kawiarni, jak i ciekawych świata koneserów. Choć definitywną odpowiedź da tylko i wyłącznie czas, analizując dotychczasowe trendy konsumenckie możemy postarać się przynajmniej wyznaczyć cechy, którymi będzie zapewne odznaczał się taki ekspres do kawy.
Nie bez znaczenia pozostaje fakt rosnącej popularności alternatyw dla mleka krowiego. Roślinne alternatywy: zbożowa, ryżowa, sojowa i inne – w samym roku 2020 co najmniej raz kupiło je aż 38% mieszkańców naszego kraju, a 3% korzystało wyłącznie z zamienników. Producenci muszą podążać za trendami i odpowiadać na potrzeby konsumentów, co już się dzieje. Na rynku można już dostać ekspres do kawy z dwoma oddzielnymi pojemnikami na mleko, by klienci, preferujący opcje roślinne, zawsze mieli wybór. Można wręcz zakupić osobne, podwójne pojemniki na mleko do ekspresów gastronomicznych – jak widać jest to trend, który zauważają już sami producenci. Jako ciekawostkę warto dodać, iż od zeszłego roku po wielu latach pierwszy raz dozwolono użycia mleka roślinnego na Mistrzostwach Świata Baristów – zmiana dzieje się na naszych oczach.
Oczywistym staje się również, iż ekspres do kawy XXI wieku powinna cechować jak największa możliwość kontroli procesu parzenia naparu. Funkcje takie jak PID (kontrola temperatury wody używanej do parzenia), profilowanie ciśnienia, regulowana moc pary… Można śmiało zgadywać, iż w 2023 to właśnie te cechy będą kluczowe dla kogoś chcącego wybrać ekspres do kawy do swojego biznesu. Wybór jest niemały, więc nic tylko patrzeć, jak kawiarnie prześcigają się w inwestowaniu w coraz to lepszy sprzęt – my, miłośnicy kawy tylko na tym zyskujemy.
Kawa z CBD – kofeinowy odlot
Rynek CBD – legalnego w naszym kraju kannabidiolu – w Polsce stale zyskuje na popularności, co zgrywa się z trendami ogólnoeuropejskimi. W ciągu kilku lat ma on przekroczyć wartość 3 miliardów dolarów. Sklepy oferujące sprzedaż legalnego suszu konopnego rosną niczym grzyby po deszczu. Liczne zalety pokroju relaksacji, poczucia ulgi, jak i stale testowanych rozwiązań medycznych powodują, iż specyfiki zawierające CBD znajdziemy wszędzie: w aptece, drogeriach, barach… Wydawać by się mogło, iż trend ten ominie branżę kawową, w końcu jak połączyć ze sobą te dwie dziedziny? Zachód odnalazł odpowiedź: kawa i CBD łączą się doskonale! W miastach takich jak Berlin, Praga czy Amsterdam znajdziemy kawiarnie oferujące napary z dodatkiem relaksującego olejku CBD, w których zakupić można gotowy susz, coraz częściej pojawiają się również same ziarna kawy, zawierające w sobie ów związek chemiczny. Nie pozostaje więc nic innego niż czekać na powstanie pierwszego w Polsce coffee shopu z CBD w obydwu tego słowa znaczeniach.
Kawa z prądem (lecz pod prąd…)
Miksowanie kawy z innymi napojami nie jest niczym nowym – w końcu kawa po irlandzku to napar stary jak świat. Jednak w branży gastronomicznej uwidacznia się nowy, intrygujący trend w owej kwestii. Inne branże zaczynają rozumieć fenomen kawy specialty i niejednoznaczność smaków i aromatów, ich zależność od regionu… Kiedyś piwowarzy łączyli kawę wyłącznie z ciemnymi piwami, podkreślając ciężkie, karmelowo-czekoladowe nuty. Dziś sytuacja nieco się odwraca, a eksperymenty są coraz śmielsze. 2023 to rok kiedy na sklepowych półkach, w barowych witrynach i w menu modnych lokali przestaną dziwić nas pozycje takie jak kawowa IPA czy espresso sour.
Nie należy również zapominać o bezalkoholowych napojach kawowych. Te popularne są już od kilku lat, jednak innowacje w tym zakresie mają miejsce nieustannie. Przykładowo: w Polsce można już kupić w pełni zautomatyzowany ekspres do kawy typu nitro cold brew (cold brew z dodatkiem azotu), a nie jeden domowy, automatyczny ekspres do kawy posiada funkcję parzenia kawy na zimno – nie tylko poprzez przelewanie naparu przez kostki lodu, ale poprzez parzenie zimną wodą. Wszystko wskazuje na to, iż w tym roku również czeka nas gorące, upalne lato – na szczęście branża będzie na to dobrze przygotowana.
Podsumowanie – co nas czeka?
Tym artykułem mieliśmy nadzieję uchylić nieco rąbka tajemnicy otaczającej świat kawy, ponieważ jesteśmy niejako jego insiderami. Choć wszystko opiera się na przypuszczeniach (dopiero praktyka pokaże bowiem faktyczny stan rzeczy), nasze typy wydają się prawdopodobne. Nowoczesne, innowacyjne ekspresy do kawy, użycie CBD w naparach, popularność roślinnych alternatyw, synergia między światem kawy a resztą świata gastronomicznego… To wszystko koniec końców przyniesie korzyść… konsumentom! Bardzo cieszymy się widząc, iż branża kawowa z roku na rok idzie w coraz lepszym kierunku. Mamy nadzieję, iż nasze typy na rok 2023 spełnią się w stu procentach. Powodzenia i wznieśmy kawowy toast za wszystkich kawowych innowatorów!
Lokowanie marki: Przyjaciele Kawy