Reklama
aplikuj.pl

Kosmiczne whiskey

Na pewno każdy z was próbował whiskey. Część z was ma sporą kolekcję tego trunku. Ale na pewno nikt nie próbował whiskey o nazwie Glenlivet: Space whiskey.

Whiskey nie została wytworzona bezpośrednio w kosmosie, ale dojrzewała tam przez trzy lata. Kto i dlaczego wpadł na ten pomysł? Wszystko zawdzięczamy firmie NanoRacks, która chciała sprawdzić jak grawitacja wpływa na dojrzewanie whiskey. Wysłali więc oni w kosmos fiolkę niedojrzałego słodu Ardbeg wraz ze zwęglonym dębem. Cała akcja miała miejsce w 2011 roku. Po 3 latach whiskey wreszcie wróciło na Ziemię. Ardbeg Distillery przechowuje identyczną fiolkę na naszej planecie. Po powrocie misji, obie fiolki zostaną porównane w laboratorium w Texasie. Dyrektor firmy mówi:

To mały krok dla ludzkości, ale ogromny skok dla whiskey. Wyniki badań mogą zrewolucjonizować sposób wytwarzania tego trunku.

Ekipa badaczy nie może doczekać się wyników eksperymentu. Myślicie, że rzeczywiście może coś się zmienić w sposobie wytwarzania whiskey?