Reklama

Mikroukłady na włosku. Jak cukierki mogą pomóc je nakładać?

Mikroukłady na włosku

Istnieje już kilka metod nakładania mikroukładów na nieregularne powierzchnie, ale obie mają swoje ograniczenia. Naukowcy z NIST opracowali jednak technikę REFLEX (REflow-driven FLExible Xfer), która rozwiązuje niedociągnięcia swoich poprzedników i w efekcie pozwala na bezproblemowe nakładanie mikroukładów na wymagające powierzchnie.

Nakładanie mikroukładów na wymagające powierzchnie to problem. „Cukierki” mogą go rozwiązać

Technika REFLEX pozwala jednak na łatwiejsze nanoszenie takich wzorów na zakrzywione powierzchnie. Dokonuje tego w ciekawy sposób, bo wykorzystując inne podejścia, ale z ciekawym finalnym „twistem”. Pierwszym krokiem jest wydrukowanie mikroukładu na płaskim podłożu, aby następnie wylać na niego mieszaninę skarmelizowanego cukru, syropu kukurydzianego i wody. Ta pozostaje na miejscu aż do momentu odparowania wody, dzięki czemu oderwanie wielkiego „cukierka”, odrywa też wcześniejszy mikroukład.

Czytaj też: Skierowali teleskopy tam, skąd nadszedł „sygnał Wow!” Czego dowiedzieli się astronomowie?

Następnie takiego „cukierka” umieszcza się na zakrzywionej powierzchni docelowej i podgrzewa. Powoduje to, że cukier się topi i staje coraz bardziej lepki, a to umożliwia precyzyjne wniknięcie uniesionego mikrowzoru we wszystkie zakamarki powierzchni. Na ostatnim etapie woda jest używana do zmycia roztopionego cukru i syropu, pozostawiając wzór na miejscu.

Skuteczność tego podejścia wykazano poprzez przeniesienie złotego napisu na ludzki włos oraz naniesienia siatki mikrodysków magnetycznych o szerokości 1 mikrona zarówno na ostry koniec szpilki, jak i na włókno nici nasiona mlecza. Jest nadzieja, że po dalszym rozwoju technologia ta może pozwolić na nowe możliwości w urządzeniach biomedycznych lub mikrorobotycznych.