Reklama
aplikuj.pl

Nanocząsteczki w jedzeniu wpływają na bakterie jelitowe

Nanoczasteczki, nanocząsteczki w jedzeniu, jelita, bakterie jelitowe, nanocząsteczki bakterie

Naukowcy z uniwersyteckiego centrum medycznego w Mainz w Niemczech oraz pozostali badacze z Austrii, czy USA odkryli, że ultradrobne cząsteczki mogą wiązać się z bakteriami jelitowymi. W ten sposób zaburzone zostaje ich działanie.

Nanoczasteczki mogą znaleźć się w jedzeniu z różnych powodów. Przykładowo przemysł spożywczy wykorzystuje je do rozjaśniania i barwienia żywności. Mogą się one dostać do jelit jako część nano-aktywnych pokarmów czy napojów.

Eksperymenty przeprowadzone przez naukowcy symulowały drogi, które mogą przejść różne cząstki podróżujące przez jelita i napotykające różne bakterie. Rezultatem tego było stwierdzenie, że wszystkie obecne stosowane lub przyszłe nanocząsteczki dodawane do żywności wykazują zdolność do wiązania się z bakteriami w jelitach. Różnice polegają jedynie na właściwościach wiążących. Niestety, niektóre z nich sprawiają, że nieprzyjazne bakterie są mniej widoczne dla okładu odpornościowego co może powodować reakcje zapalne.

Czytaj też: Izraelscy naukowcy mają w ciągu roku mieć lek na raka

Źródło: Medicalnewstoday