Szczerze wątpię, czy w kuchni posiadacie swój własny nóż z styropianu i nic w tym dziwnego – stal z drewnianą rękojeścią sprawdza się w tej roli wyśmienicie. Ale jeśli chcielibyście mieć nóż, który unosiłby się na powierzchni? Wtedy styropian jest jednym z nielicznych opcji.
Choć pomysł wykorzystywania styropianu do stworzenia noża jest raczej niecodzienny i może wydawać się wręcz niemożliwy, to tej teorii zadaje kłam kanał kiwami japan na YouTube. Oczywiście do stworzenia noża nie nada się styropian w swojej naturalnej postaci, dlatego nasz twórca wykorzystał kilka sprytnych chemicznych sztuczek, aby skondensować wypełnioną powietrzem piankę polistyrenową, z której styropian jest wykonany w gęstszy, podobny do skały materiał, którego twardość może już zaskakiwać.
I nie jest to jakiś specjalnie trudny lub wymagający substratów z szemranych źródeł proces. Wszystko sprowadziło się do destylacji skórek pomarańczy i wykorzystania powstającego „oleju” z procesu jej podgrzewania i skraplania do roztopienia styropianu, którego następnie trzeba było potraktować alkoholem. To wystarczyło, aby następnie wykroić w powstałej papce kształt ostrza i następnie zaostrzyć jego krawędź.
Finalny efekt może ciekawić, bo rzeczywiście styropianowy nóż był w stanie przeciąć szereg rzeczy, ale nie bez powodu ktoś wcześniej nie wpadł na jego wykorzystanie w takich celach. Innymi słowy, to jedynie ciekawostka.
Czytaj też: Nowe struktury metaloorganiczne szansą na lepsze paliwo rakietowe
Źródło: Popularmechanics