Badanie dwóch odizolowanych plemion południowoamerykańskich rzuciło nowe światło na wpływ diety na nadciśnienie tętnicze. Podważa ono powszechne przekonanie, że wyższe ciśnienie krwi jest bezpośrednią i nieuchronną konsekwencją starzenia się.
Eksperymenty skupiły się na dwóch odległych plemionach żyjących wokół granicy Brazylii i Wenezueli – Yanomami i Yekwana. Plemię Yanomami okazało się szczególnie istotne dla naukowców, ponieważ kilka dekad badań ujawniło, że jego przedstawiciele mają bardzo niskie ciśnienie krwi, które nie rośnie wraz z wiekiem.
Nowe badanie miało na celu zbadanie ciśnienia krwi u pacjentów z Yanomami w porównaniu z pobliskim plemieniem zwanym Yekwana. Ogromna różnica między tymi dwoma plemionami polega na tym, że podczas gdy Yanomami udało się zachować znaczną izolację z niewielką ekspozycją na wpływy zachodnie, Yekwana było znacznie bardziej narażone na zachodni styl życia. Budowa lotniska na ich terytorium w 1969 r. doprowadziła do wprowadzenia zagranicznej żywności na tych terenach.
Ponad 70 członków plemienia Yanomami, w wieku od 1 do 60 lat, wykazało wyjątkowo stabilne odczyty ciśnienia krwi, bez tendencji do wzrostu wraz z wiekiem. Jednakże pobliskie plemię Yekwana wykazywało statystycznie wyraźną tendencję do wzrostu ciśnienia krwi w miarę starzenia się. I choć badanie nieuchronnie wiąże się z kilkoma ograniczeniami, w tym stosunkowo niewielkim zestawem próbek, wyjątkowa możliwość porównania dwóch odrębnych populacji plemiennych o podobnych lokalizacjach geograficznych pozwala na wysnucie wniosków dotyczących wpływu zachodniej diety na czynniki zdrowotne.
[Źródło: newatlas.com; grafika: Cmacauley]
Czytaj też: Sekwencje genetyczne pokazują historię ludzi w Afryce