Piwo, wino czy czekolada kojarzą się z przyjemnościami, ale mają opinię skracających życie. Najnowsze badania pokazują jednak, że jest wręcz przeciwnie.

Badania na ten temat zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Warszawskiego. Przeanalizowali oni dane od 68723 osób w wieku od 45 do 83 lat. Uczestnicy wypełniali ankietę, w której padały pytania o spożywanie 11 produktów przeciwzapalnych, takich jak oliwa, orzechy oraz 5 produktów zapalnych np. frytki czy ciasta. Badanie trwało 16 lat i w tym czasie 16088 osób umarło. Analiza pokazała, że osoby jedzące przeciwzapalną żywność były o 18% mniej narażone na śmierć, a palacze nawet o 1/3 mniej. To właśnie u nich zaobserwowano największy wzrost przeżywalności, ale był on i tak krótszy o 4,6 lata od osób niepalących.

Okazuje się więc, że picie piwa, wina czy jedzenie czekolady może zmniejszyć szanse na przedwczesną śmierć nawet o 20%. Ważna jest tylko jedna rzecz – należy spożywać to wraz z owocami i warzywami, które pomagają w wydłużeniu życia – przynajmniej tak wynika z tego badania.

Heartsense pozwoli na łatwy pomiar EKG

Źródło: https://www.dailymail.co.uk

Kolejny artykuł znajdziesz poniżej