Wyobraź sobie, że możesz zjeść ile chcesz i od tego nie przytyjesz. Dzięki naukowcom z USC Davis School of Gerontology i Keck School of Medicine of USC to może stać się możliwe.
Dotychczasowe prace opierały się na robaku Caenorhabditis elegans i komórkach ludzkich na płytkach Petriego. Następne badania mają zostać przeprowadzone na myszach.
Naukowcy odkryli, że niektóre mutacje genetyczne (związane z nadczynnością genu SKN-1) mogą sprzyjać niewiarygodnie wysokiej diecie opartej na cukrze i przy tym nie powodować przybierania na wadze. Sean Curran mówi:
Dieta w bogata w cukier, którą odżywiały się bakterie była odpowiednikiem ludzkiego jedzenia.
Gen SKN-1 występuje także u ludzi, ale nazywa się Nrf2. Białka Nrf2 kontrolują zdolność komórek do detoksu lub naprawy uszkodzenia w momencie wystawienia na reaktywny tlen. Firmy już pracują nad opracowaniem leków, których celem będzie Nrf2. Ma on produkować więcej przeciwutleniaczy i dzięki temu opóźniać starzenie. Jednakże pigułka powstrzymująca tycie jest związana z podwyższonym ryzykiem na powstanie nowotworów. Curran dodaje:
Jeśli uda nam się ostro aktywować Nrf2 w określonych tkankach, w momencie gdy są potrzebne, wtedy być może będziemy mogli skorzystać z jego potencjalnych korzyści.
Źródło: http://phys.org/, zdjęcie: Curran Laboratory