Reklama
aplikuj.pl

Piwo bezalkoholowe może zyskać znacznie lepszy smak

Piwo bezalkoholowe może zyskać znacznie lepszy smak

Piwo bezalkoholowe często jest bez smaku przez co jego picie traci sens. Sposób na poradzenie sobie z tym problemem znaleźli naukowcy z University of Valladolid.

Alkohol działa jak rozpuszczalnik dla różnych związków aromatycznych, które nadają trunkowi odpowiedni smak. W przypadku piwa bezalkoholowego odzyskanie tych związków jest ciężkie. Aby to wykonać, naukowcy użyli procesu zwanego perwaporacją. Carlos A. Blanco, jeden z twórców techniki, wyjaśnia:

Technika ta polega na zastosowaniu półprzepuszczalnej membrany w celu oddzielenia dwóch frakcji z piwa alkoholowego- jedna jest w stanie ciekłym i zawiera ona alkohol, druga jest w stanie gazowym i zatrzymane w niej są związki aromatyczne. Następnie gaz może zostać skondensowany i dodany do piwa bezalkoholowego.

W celu przeprowadzenia testów, naukowcy wykorzystali specjalne piwo (5,5%) i piwo zapasowe (6,5%), z których wydobyto trzy związki aromatyczne: octan etylu, octan izoamylu oraz izobutanol. Następnie dodano je do piwa o niskiej zawartości alkoholu (poniżej 1%) oraz do piwa bezalkoholowego.

Produkty zostały przetestowany przez panel ekspertów, 90% z nich stwierdziło, że piwa z aromatami są znacznie lepsze niż ich komercyjne odpowiedniki. Naukowcy przyznają, że ta technika nie uchwyci jeszcze wszystkich aromatów ale z pewnością zapewni ona większą przyjemność z picia tego typu trunków.

Źródło: http://phys.org/, zdjęcie:LenDog64 via photopin cc