Co ma wspólnego wino, czekolada i srebro? Odpowiedzią jest ta powłoka tekstylna niszcząca bakterie

powłoka tekstylna

Kwas taninowy okazał się kluczem do połączenia specjalnej powłoki z materiałem. To odkrycie może sprawić, że ubrania nigdy nie będą nieprzyjemnie pachnieć i gdyby tego było mało, powłoka jest zarówno wytrzymała, jak i trwała, co jest tak naprawdę kluczowe dla tego projekt.

Ta nowa powłoka tekstylna na bazie kwasu taninowego rozwiązuje większość problemów w dążeniu do antybakteryjnych ubrań

Obecny w czekoladzie, czy czerwonym winie kwas taninowy został wykorzystany przez naukowców z University of Tokyo do stworzenia wyjątkowego ubrania. Choć nie od dziś wiadomo, że powłoka z nanocząsteczkami srebra spisuje się świetnie w zabijaniu bakterii powodujących nieprzyjemny zapach, to jej połączenie z materiałem zawsze stanowiło problem dla naukowców. To jednak zostało rozwiązane z wykorzystaniem kwasu taninowego, którego naukowcy połączyli z cząsteczkami srebra.

Dzięki takiemu połączeniu mogli stworzyć materiał, który nie tylko zwalczał bakterie, trafiające na niego np. za sprawą potu, ale też utrzymywał gwarantującą te możliwości bezbarwną i ultracienką powłokę na dłużej. Rozwiązał więc dwa problemy – po pierwsze, że częste ponowne nakładanie srebrnej powłoki byłoby kłopotliwe i że nanocząsteczki srebra mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia, gdyby zostały uwolnione do środowiska.

Czytaj też: Węglowe nanokropki z ludzkich włosów poprawią wydajność perowskitowych paneli słonecznych

Powłoka ta może być nanoszona na tkaniny na dwa sposoby – poprzez zanurzanie w roztworze lub jego rozpylanie. W testach przeprowadzonych na bawełnie, poliestrze i jedwabiu, powłoka okazała się bardzo skuteczna w zabijaniu nie tylko bakterii, ale także grzybów i wirusów przez co najmniej 10 cykli prania. Samo zastosowanie powłoki nie wpłynęło na elastyczność ani oddychalność materiałów.