Reklama
aplikuj.pl

Co ma wspólnego wino, czekolada i srebro? Odpowiedzią jest ta powłoka tekstylna niszcząca bakterie

powłoka tekstylna

Kwas taninowy okazał się kluczem do połączenia specjalnej powłoki z materiałem. To odkrycie może sprawić, że ubrania nigdy nie będą nieprzyjemnie pachnieć i gdyby tego było mało, powłoka jest zarówno wytrzymała, jak i trwała, co jest tak naprawdę kluczowe dla tego projekt.

Ta nowa powłoka tekstylna na bazie kwasu taninowego rozwiązuje większość problemów w dążeniu do antybakteryjnych ubrań

Obecny w czekoladzie, czy czerwonym winie kwas taninowy został wykorzystany przez naukowców z University of Tokyo do stworzenia wyjątkowego ubrania. Choć nie od dziś wiadomo, że powłoka z nanocząsteczkami srebra spisuje się świetnie w zabijaniu bakterii powodujących nieprzyjemny zapach, to jej połączenie z materiałem zawsze stanowiło problem dla naukowców. To jednak zostało rozwiązane z wykorzystaniem kwasu taninowego, którego naukowcy połączyli z cząsteczkami srebra.

Co ma wspólnego wino, czekolada i srebro? Odpowiedzią jest ta powłoka tekstylna niszcząca bakterie

Dzięki takiemu połączeniu mogli stworzyć materiał, który nie tylko zwalczał bakterie, trafiające na niego np. za sprawą potu, ale też utrzymywał gwarantującą te możliwości bezbarwną i ultracienką powłokę na dłużej. Rozwiązał więc dwa problemy – po pierwsze, że częste ponowne nakładanie srebrnej powłoki byłoby kłopotliwe i że nanocząsteczki srebra mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia, gdyby zostały uwolnione do środowiska.

Czytaj też: Węglowe nanokropki z ludzkich włosów poprawią wydajność perowskitowych paneli słonecznych

Powłoka ta może być nanoszona na tkaniny na dwa sposoby – poprzez zanurzanie w roztworze lub jego rozpylanie. W testach przeprowadzonych na bawełnie, poliestrze i jedwabiu, powłoka okazała się bardzo skuteczna w zabijaniu nie tylko bakterii, ale także grzybów i wirusów przez co najmniej 10 cykli prania. Samo zastosowanie powłoki nie wpłynęło na elastyczność ani oddychalność materiałów.