Skorupki jaj znajdują się w coraz większej ilości produktów czy branż. Sprawdzają się one w ekologicznej gumie, wychwytywaniu węgla czy magazynowaniu energii. Okazuje się, że mogą one także znaleźć zastosowanie w medycynie.
Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts – Lowell sprawdzili, czy proces wzrostu komórek kostnych mogą wzmocnić skorupki jaj. Składają się one głównie z wapnia co powinno pozytywnie wpływać na ten proces.
Czytaj też: W Szwecji znaleziono świetnie zachowaną łódź pogrzebową wikingów
Skorupki zostały sproszkowane i dodane do hydrożelu na bazie żelatyny. Posłużył on jako trójwymiarowa matryca przypominająca rusztowanie dla komórek kostnych.
W porównaniu do hydrożelu pozbawionego skorupek jaj stwierdzono, że ich dodatek zwiększa zdolność komórek kostnych do wzrostu i twardnienia. Oznacza to, że kość wyhodowana w ten sposób byłaby znacznie szybciej gotowa do przeszczepu.
Naukowcy chcą teraz sprawdzić, czy skorupki jajek wzmogą wzrost chrząstek, zębów czy ścięgien. Możliwe, że dzięki nim czeka nas mała rewolucja w tej dziedzinie medycyny.
Czytaj też: Wiemy dlaczego niektóre osoby są bardziej narażone na nudę
Źródło: Newatlas