Każdy z nas wie, że smażone potrawy nie są najzdrowszym wyborem. Nowe badanie odpowiada na pytania, jak bardzo są to niebezpieczne potrawy.

W badaniu wzięło udział ponad 100 tysięcy kobiet po menopauzie. Przeprowadzona została ankieta, której pytania dotyczyły diety a naukowcy obserwowali umieralność osób. Okazało się, że osoby spożywające smażone potrawy przynajmniej raz w tygodniu znacznie szybciej umierały. Nie ma znaczenia, jaka była to potrawa.

Dokładniej rzecz biorąc, osoby spożywające smażone jedzenie przynajmniej raz w tygodniu miały o 8% większą szansę na zgon niż osoby, które tego nie robiły. Kobiety jedzące regularnie smażonego kurczaka miały 12% więcej szans na śmierć z powodów chorób układu sercowo-naczyniowego, a jedzące smażoną rybę o 13% większą szansę na śmierć z powodu chorób serca. Warto więc rozważyć zaprzestanie spożywania tego typu potraw.

Czytaj też: Oko pewnej kobiety wygląda jak pokrojona pizza

Źródło: BGR

Kolejny artykuł znajdziesz poniżej