WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Technika wykorzystująca uczenie maszynowe potrafi przewidzieć metabolizm

Brytyjscy naukowcy testują oprogramowanie będące w stanie przewidzieć metabolizm drożdży na podstawie ich składu. W przyszłości metoda może pomóc w leczeniu pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi.

Zapewne znacie przypadki ludzi, którzy zarzekają się, że ich problemy z wagą są wywołane nie dodatnim bilansem kalorycznym, lecz innymi czynnikami. Faktem jest, że nieodpowiedni metabolizm może niekorzystnie wpływać na ludzkie BMI, dlatego lekarze szukają rozwiązania tego problemu. Naukowcy z Francis Crick Institute opracowali metodę, która może raz na zawsze pomóc pacjentom z zaburzeniami metabolicznymi. Obecnie jest ona testowana na… drożdżach.

Drożdże są dużo łatwiejsze w ocenie niż ludzie, dodatkowo powszechnie stosuje się je w piwowarstwie. Podczas produkcji alkoholu drożdże wydzielają tzw. metabolity. Są to związki organiczne niezwykle podobne do tych wytwarzanych przez organizmy ludzi. Przy pomocy programu opartego na uczeniu maszynowym twórcy projektu ocenili metabolizm popularnego w przemyśle spożywczym gatunku Saccharomyces cerevisiae. Analiza zmian w ekspresji genów drożdży wykazała, że ich metabolizm był związany z wieloma różnymi enzymami.

Algorytm nauczył się rozróżniać te enzymy oraz łączyć ich obecność z wpływem na metabolizm. Jest to dobra wiadomość dla ludzi związanych z piwowarstwem, bowiem będą oni mieli większy wpływ na smak piwa. Wraz z rozwojem tej metody zostanie ona przeniesiona na trochę bardziej zaawansowane organizmy, np. ludzkie. W ten sposób algorytm może zmienić postrzeganie kwestii reakcji chemicznych zachodzących w naszych wnętrzach.

[Źródło: digitaljournal.com; grafika: Douglas Smith, Chris Masterjohn]

Nowy algorytm pomoże ocenić ryzyko zachorowania na choroby