Henning Larsen Architects specjalizuje się w ciekawych architektonicznie projektach. Tym razem prezentujemy interesujący pomysł nazwany „The Wave”, który pojawił się na duńskim wybrzeżu. Budynek mieszkalny ma falisty kształt i został podzielony na pięć sekcji.

The Wave znajduje się na skraju fiordu w Vejle, w Danii, i ma całkowitą powierzchnię 14 000 metrów kwadratowych. W każdej z pięciu fal znajduje się 20 apartamentów o powierzchni od 97 do 198 m² oraz penthaus o powierzchni 255 m² rozmieszczony na dwóch piętrach. Mieszkania są przeszklone i wyposażone w świetliki, aby zmaksymalizować napływ światła z zewnątrz. Niektóre apartamenty dysponują także balkonem.

Pofałdowany projekt komponuje się z otaczającymi go wzgórzami, które wyróżniają się w stosunkowo płaskiej Danii. „Jest tylko jedno miejsce na świecie, w którym ten budynek mógłby się znajdować, chodzi o front portu w Vejle”, powiedział Søren Øllgaard, dyrektor ds. Projektu w firmie Henning Larsen. „Budynek pasuje tutaj, ponieważ łączy się z okolicznymi wzgórzami, architekturą mostu i odgłosami fiordu”.

Łagodny wygląd budynków przeczy nieco skomplikowanemu procesowi ich budowy. Dwie pierwsze sekcje zostały ukończone jakiś czas temu, ale projekt został opóźniony z powodu kryzysu finansowego w 2008 roku. Teraz, 11 lat po tym jak rozpoczęła się budowa, The Wave wreszcie została ukończona.

[Źródło: newatlas.com; grafika: Jacob Due]

Czytaj też: Jak będzie wyglądało miasto zbudowane przez Google?

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!