WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

W jaki sposób jedzenie warzyw zapobiega rakowi jelita grubego?

To, że warzywa są zdrowe to zapewne każdy wie. Natomiast najnowsze badania pokazują, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak bardzo wpływają one pozytywnie na nasz organizm.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Imperial College London oraz The Francis Crick Institute wyjaśniają, w jaki sposób jedzenie warzyw może zapobiegać rakowi jelita grubego. Skupili się oni na białku AhR. Odpowiada ono za regulację stanu zapalnego w jelitach i działa jak czujnik środowiskowy, który moduluje aktywność komórek odpornościowych. Kluczem do stymulacji tego białka jest związek Indolo-3-karbinol (I3C). Powstaje on na skutek trawienia takich warzyw jak brokuły, kapusta czy jarmuż. Naukowcy podawali myszom z niedoborem AhR pokarm wzbogacony w I3C i zauważyli oni, że dzięki temu stany zapalne zaczynały znikać.

Badanie nie wyjaśnia ile warzyw powinniśmy jeść, aby chronić się przed tym rakiem. Także są to póki co badania na zwierzętach i niekoniecznie muszą się one przekładać na ludzi. Ale jedno jest pewne – jedzenie dużej ilości warzyw nie zaszkodzi a może tylko pomóc.

Dlaczego słonie nie chorują na nowotwory złośliwe?

Źródło: https://newatlas.com/