Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego Marques de Valdecilla pokazuje, że ponad 80% członków liczącej 216 pacjentów grupy cierpiało na niedobór witaminy D.
Witamina D jest produkowana przez nerki i wpływa na sposób funkcjonowania układu odpornościowego. Kontroluje również stężenie wapnia we krwi. Autorzy tych analiz postanowili przyjrzeć się bliżej poziomowi tej substancji u hospitalizowanych pacjentów. Pojawiły się bowiem przesłanki sugerujące, że niedobór witaminy D znacząco wpływa na przebieg COVID-19.
Niedobór witaminy D może mieć znaczący wpływ na przebieg COVID-19
Czytaj też: Powstał błyskawiczny test na koronawirusa. Daje rezultat w mniej niż minutę
Czytaj też: Testy szczepionki na koronawirusa. Co o nich wiemy?
Czytaj też: Jak rozprzestrzenia się koronawirus? Pomoże metoda… poszukiwania obcych
Dokładniej rzecz biorąc, wśród osób doświadczających cięższego przebiegu zakażenia koronawirusem aż 82% miało poważne niedobory witaminy D. Ponadto stwierdzono, że jej poziom był szczególnie niski w przypadku mężczyzn – u kobiet problem był mniej widoczny. Tego typu obserwacji nie powinny być zaskoczeniem. Wszak niedobór witaminy D jest również związany z występowaniem raka, cukrzycy czy chorób serca.
Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News