Reklama

Zanieczyszczenie żywności rośnie. Najpewniej jemy resztki opon i wcale o tym nie wiemy

Zanieczyszczenie żywności

Plastik staje się problemem wagi, którą trudno sobie wyobrazić. Zaczął bowiem zaśmiecać nie tylko naszą planetę, ale też żywność, czego efektem jest to, że jemy ciągle np. resztki opon i wcale o tym nie wiemy. Najnowsze badanie na ten temat zapewniło co do tego nowe odpowiedzi.

Rośliny jadalne mogą pochłaniać zanieczyszczenia z opon i niszczyć nasze ciała

Z badania naukowców z zespołu University of Vienna wynika, że sałata łatwo wchłania cząsteczki emitowane w toku eksploatacji opon samochodowych. Podczas jazdy zużycie opon emituje do środowiska mikroskopijne cząsteczki, które zawierają przeciwutleniacze, przyspieszacze wulkanizacji, aktywatory, substancje pomocnicze i plastyfikatory. Ostatecznie cząstki te trafiają do gleby na polach uprawnych poprzez połączenie osadów atmosferycznych, spływów z dróg i osadów z oczyszczalni ścieków używanych przez rolników jako nawóz.

Czytaj też: Wyczuwanie naprężenia nie było prostsze. Ten czujnik jest dziełem rodem z przyszłości

Poprzednie badania tego samego zespołu wykazały, że wiele z tych cząstek uwalnia zanieczyszczenia w górnych warstwach gleby, ale zespół był ciekawy, co może się stać, jeśli dotrą aż do samych systemów korzeniowych. Stąd najnowsze badanie z udziałem sałaty i pięciu substancji zanieczyszczających pochodzących z opon, wśród których tylko jeden jest uznawany (na ten moment) za toksyczny.

Wedle pomiarów sałata rosnąca w zanieczyszczonym roztworze (następnym krokiem są takie same badania, ale z udziałem tradycyjnej gleby) pobierała związki przez korzenie, a następnie transportowała je do liści i tam też gromadziła. Zespół eksperymentował również z dodawaniem okruchów opon do wody i odkrył, że rośliny sałaty nadal pobierały z nich zanieczyszczenia i na dodatek metabolizowały chemikalia w nowe substancje o nieznanym stopniu niebezpieczeństwa dla ludzi. Z kolei substance zamknięte w liściach sałaty mogą zostać uwolnione w procesie trawienia i wpłynąć negatywnie na organizm.