Jak wykazały badania, zmiany klimatu mogą negatywnie wpłynąć na uprawy bananów w najważniejszych krajach produkujących i eksportujących te owoce.
Wiele raportów analizowało wpływ zmian klimatu na produkcję rolną, jednak wpływ rosnących temperatur i niestabilnych opadów na uprawy bananów, jest mniej zrozumiały. Naukowcy z Uniwersytetu w Exeter postanowili lepiej poznać ten problem, analizując niedawny, jak i przyszły wpływ zmian klimatu na globalną produkcję bananów.
Czytaj też: Tak – olej silnikowy z bananów jest okropny
Z raportu wynika, że 27 krajów – odpowiadających za 86% światowej produkcji bananów – odnotowało wzrost plonów poczynając od 1961 r. dzięki zmianom klimatu. Sprzyjały one roślinom, zapewniając im lepsze warunki wzrostu. Jednak raport sugeruje również, że korzyści te mogą całkowicie zniknąć do 2050 r., jeżeli zmiany klimatu nadal będą zachodziły w obecnym tempie. Tym samym 10 krajów – w tym największy na świecie producent i konsument bananów – Indie oraz czwarty co do wielkości producent – Brazylia – przewidują znaczny spadek plonów. Beneficjentami zmian mają pozostać państwa takie jak Honduras czy Ekwador.
Uprawiane w tropikach i na terenach podzwrotnikowych owoce są kluczowe dla milionów ludzi na całym świecie. W samej Wielkiej Brytanii co roku kupuje się ponad pięć miliardów bananów, a kraj ten stanowi siedem procent światowego rynku eksportowego. Prowadzony w ten sposób handel międzynarodowy może odgrywać kluczową rolę dla lokalnych gospodarek w krajach produkujących. Na przykład banany i produkty pochodne stanowią drugi co do wielkości towar rolniczy eksportowany z Ekwadoru i Kostaryki.
[Źródło: phys.org; grafika: David Bebber]
Czytaj też: Grzyb niszczący banany dotarł do Ameryki Łacińskiej