Burger McPlant w McDonald’s. Firma znów sprawdzi potencjał mięsa z roślin

Burger McPlant w McDonald's, potencjał mięsa z roślin, Burger McPlant, McDonald's

Przerzucenie transportu i elektrowni z paliw kopalnych na czystą elektryczność lub wodór, to tylko część wysiłków do uczynienia z Ziemi lepszego świata do życia. Ekologiczne podejście wyłania się od dawna również w przemyśle mięsnym, a dokładniej mówiąc, jego substytucie z roślin. Niestety my burgerem McPlant w McDonald’s się obejdziemy. Na razie.

McPlant w McDonald’s od 3 listopada już w USA

Wyszło na jaw, że McDonald’s przygotowuje się do wprowadzenia do swojej oferty w kilku restauracjach burgera na bazie roślin, którego opracuje wspólnie z Beyond Meat. Niestety mowa tylko o placówkach w Stanach Zjednoczonych, gdzie McPlant obiecuje zapewnić wszystkim koneserem „żarcia z maka” kultowy smak burgera McDonald’s ze wszystkimi dodatkami.

Czytaj też: MSI ARMOR powraca. Rodzina kart graficznych dała życie nowości AMD

Reklama

Nie wiemy niestety, czy firma ma nieco szerszy plan w tej materii, czy zakończy przygodę McPlant po kilku tygodniach sprzedaży. Wiemy za to, że ten burger będzie serwowany w bułce obsypanej sezamem w towarzystwie pomidora, piklów, sałaty, cebuli, majonezu, ketchupu, musztardy i plasterkiem sera. Te testy na małą skalę pomogą ocenić, w jaki sposób ta alternatywa dla wołowiny głównie z groszku, ryżu i ziemniaków sprawdzi się w praktyce… ponownie.

Czytaj też: Canon pozwany za robienie z ludzi osłów. Chodzi o drukarki AIO

McDonald’s wcześniej testował McPlant w Szwecji, Danii, Holandii, Austrii i Wielkiej Brytanii, więc USA dołączy do tego dumnego grona. Będzie to miało miejsce już 3 listopada, kiedy to McPlant zostanie wprowadzony na ograniczony czas w ośmiu amerykańskich restauracjach w Irving i Carrollton w Teksasie, Cedar Falls, Iowa, Jennings i Lake Charles, Luizjanie oraz El Segundo i Manhattan Beach w Kalifornii.