Zespół naukowców z University of California – Davis próbuje udowodnić światu, że zapewniające formę hydrożelu połączenie żelatyny i wody, to wręcz idealna alternatywa dla kostek lodu. Nie tylko pozwala zaoszczędzić wodę, ale też jest bardziej higieniczna zwłaszcza w zakładach przetwórstwa spożywczego. Jak? O tym poniżej.
Naukowcy opracowali hydrożel i wygląda na to, że to idealna alternatywa dla kostek lodu
Chociaż może się wydawać, że kostki lodu trudno zastąpić, to wspomniani naukowcy są zdecydowanie innego zdania. Postanowili połączyć 10% żelatyny uzyskanej z białek z 90% wody, uzyskując formę hydrożelu, czyli „galaretowatych kostek lodu” wielokrotnego użytku, które zachowują swój kształt zarówno w dodatniej, jak i ujemnej temperaturze.. Wspomniana żelatyna jest dla znacznej części wody „szczelną klatką”, która uniemożliwia jej wydostanie się na zewnątrz podczas rozmrażania.
Czytaj też: Telefon dla psów to coś, czego się nie spodziewaliście. DogPhone brzmi jak żart, ale nim nie jest
Te kostki lodu w temperaturze pokojowej są całkowicie przezroczystymi, galaretowymi strukturami, które jednak zachowują swój kształt i rozmiar. Po zamrożeniu stają się z kolei całkowicie nieprzezroczyste i twarde, co pozwala wykorzystać je wszędzie tam, gdzie wykorzystuje się tradycyjne kostki lodu. Mogą dodatkowo zostać użyte nawet 12 razy zanim pojawią się pierwsze defekty, a po ich zużyciu można po prostu wrzucić je do kompostownika.
Czytaj też: Co wpływa na zamieszkiwalność planety? Naukowcy wskazali na kluczowy czynnik
Niestety na ten moment praktyczne wykorzystanie tego hydrożelu i zapewnienie światu alternatywy dla kostek lodu, jest niejasne. Naukowcy nie wspominają o komercjalizacji swojego dzieła, ale to jest z pewnością jednych z celów, bo teraz badacze chcą zastąpić wykorzystywaną żelatynę z białka na tą pozyskiwaną z odpadków rolniczych.