Pacjenci z niewydolnością serca często cierpią na długotrwałe stany zapalne. Okazuje się, że szpinak może im pomóc w zwalczeniu choroby.
Naukowcy z Uniwersytetu w Linköping badali stany zapalne u osób z chorobą sercowo-naczyniową. Znaleźli oni związek pomiędzy stanem zapalnym a niskim poziomem luteiny. Jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach, która występuje w wielu zielonych warzywach, takich jak szpinak. Badacze kazali chorym osobom zjadać znacznie więcej tej substancji i zmienić swoją dietę. Okazało się, że po zastosowaniu się do zaleceń znacznie zmniejszył się ich stan zapalny.
Nie warto jednak gotować szpinaku. Proces ten rozkłada luteinę i zmniejsza pozytywne korzyści wynikające ze zjedzenia rośliny. Należy ją posiekać i dodawać do produktów mlecznych w celu stworzenia dobrego koktajlu. Wtedy też pozytywny efekt jest znaczący.
Czytaj też: Badanie pomagające w zrozumieniu roślin genetycznie modyfikowanych
Źródło: Sciencenordic