Świeżo zrywane oliwki zawierają gorzkie składniki chemiczne, które trzeba usuwać w specjalnym procesie. Naukowcy opracowali właśnie bardziej ekologiczną alternatywę na pozyskiwanie dobrych oliwek.
Z oliwek należy usunąć związki fenolowe. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego chcą do tego wykorzystać żywice Amberlitte, które są w stanie absorbować różne związki. Po przechowywaniu oliwek w kadziach zawierających różne odmiany żywic przez 76 dni stwierdzono, że jedna z nich, znana jako FPX66, obniżyła zawartość oleuropeiny do stężeń mniejszych niż te uzyskiwane innymi metodami. Poziomy innych substancji nadających gorzki smak także były znacznie mniejsze.
Wynika więc z tego, że przetwarzanie oliwek może odbywać się w znacznie bardziej ekologiczny sposób. Co więcej, ekstrahowane fenole można odzyskać w procesie obróbki etanolem. Możne je więc wykorzystać w suplementach diety a żywicę ponownie wykorzystać. System wydaje się naprawdę idealny.
Czytaj też: Ten robot zachowuje się niczym winorośl
Źródło: Newatlas