Nowy raport opublikowany przez ONZ skupia się na żywności. Okazuje się, że zaopatrzenie w nią jest bardzo delikatne i zmiany klimatu mogą wszystko zmienić.
Ludzkość stoi przed ogromnym wyzwaniem w tej kwestii. Badania wykazały, że 100 lat temu ludzie wykorzystywali zaledwie 15% powierzchni świata pod uprawy roślin i hodowlę zwierząt. Wyłączając takie tereny jak Antarktydę, obecnie jest to aż 77% świata.
Czytaj też: Martwe planety mogą „nadawać” przez miliard lat
Zmiany klimatu już teraz osłabiają bezpieczeństwo żywnościowe i dostęp do żywności. Raport stworzony z ponad 100 naukowcami z 52 krajów wskazuje, że produkcja roślin spada i wiąże się to właśnie z globalnym ociepleniem.
Przyszłe zmiany sprawią, że żywność będzie droższa, trudniejsza do zdobycia i znacznie mniej zdrowa. Przykładowo ceny zbóż do 2050 roku mogą wzrosnąć nawet o 29%. Klęski żywiołowe mogą tylko pogorszyć wpływ na dostępność i jakość pożywienia.
Raport jasno wskazuje, że ludzkość musi coś z tym zrobić. Należy walczyć z globalnym ociepleniem, bo inaczej każdy z nas w przyszłości odczuje jego skutki.
Czytaj też: Kropla magmy może zmienić naszą wiedzę na temat historii ziemskich płyt tektonicznych
Źródło: Popularmechanics