Przykro mi to mówić, jednakże jest to całkowita prawda. Jak było się dzieckiem (w sumie dotąd mi to zostało) to zawsze po upadnięciu jedzenia, jeśli podniosło się je w ciągu 5s, to znaczyło, że można je dalej jeść. Niestety, ale jest to nieprawda.
Naukowcy z Rutgers University zajęli się tym tematem i w nowym badaniu udowadniają oni, że bakterie mogą niemal natychmiast zanieczyszczać jedzenie. Badacz Donald Schaffner mówi, że zasada ta jest mocnym uproszczeniem tego, co się dzieje w rzeczywistości. Jego publikacja ukazała się w czasopiśmie American Society for Microbiology.
Oczywistym faktem jest, że im dłużej żywność ma kontakt z podłożem, to więcej bakterii przechodzi na jedzenie. Jednakże okazuje się, że ilość bakterii zależy także od rodzaju jedzenia, a nawet jest to ważniejszy czynnik. Naukowcy przetestowali arbuza, chleb masło i cukierka na podłożu ze stali nierdzewnej, płytek ceramicznych, drewna oraz dywanu. Okazało się, że arbuz miał najwięcej zanieczyszczeń.
Podsumowując- jeśli upadnie Wam żywność na podłogę, to nie ryzykujcie, tylko od razu ją wyrzućcie.
Źródło: http://www.popularmechanics.com/; Zdjęcie: Fruits via photopin (license)