Złe wieści. Po wiosennych przymrozkach Tureckie pola orzechów laskowych nie wydały tyle plonów, ile wszyscy się spodziewali, co teoretycznie może uderzyć w czekoladę Nutella, ponieważ ta firma zużywa 25 procent światowych zapasów orzechów laskowych.
Nie ma co panikować, Turkowie produkują 70 procent orzechów laskowych na świecie, a ich cena skoczyła o 50 procent po przymrozkach. Nutella na szczęście ma pewną przewagę, ponieważ ich firma, Ferrero, kupiła ostatnio największego tureckiego producenta orzechów laskowych, czyli Oltana. Powoduje to, że Nutella ma pierwszeństwo do tychże orzechów.
Inne firmy cukiernicze już szukają swoich źródeł skąd dostać własne orzechy laskowe, a w międzyczasie popularność Nutelli z roku na rok rośnie. Względem zeszłego roku zanotowano wzrost o 6.4 procent. W pojedynczym słoiku czekolady Nutella jest około pięćdziesięciu orzechów laskowych. Czy Ferrero dalej będzie przeznaczało większość orzechów na tę czekoladę, czy może skupi się na innych swoich wyrobach? Tego jeszcze nie wiemy.
[Źródło: FACTually]