WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Ciekawa symbioza między drożdżami piwnymi a muszkami owocówkami

Znajomy zapach ulubionych naparów jest powodowany aromatycznymi związkami produkowanymi przez drożdże. Naukowcy odkryli, że te związki przyciągają również muszki owocówki.

Drożdże są używane od tysięcy lat do wytworzenia chleba, piwa, wina. Mikroby jedzą cukry i przekształcają je w dwutlenek węgla i alkohol. 15 lat temu, Kevin Verstrepen z VIB/KU Leuven, odkrył, że ich komórki wytwarzają szereg związków aromatycznych, które są podobne do tych w dojrzewających owocach. Nowe odkrycie zaczęło się od przypadku.

Po powrocie, po weekendzie, do laboratorium okazało się, że skrzynka z śmierdzącymi drożdżami została zaatakowana przez muszki owocówki, które uciekły z sąsiedniego laboratorium. Inny, zmutowany szczep drożdży, w których gen zapachu został usunięty, pozostał wolny od tych owadów.

Naukowcy stworzyli więc eksperyment, w którym wpompowali aromat ATF1 do jednego rogu, a w drugim dali dawkę zapachów z drożdży nieposiadających tego genu. Dwa kontrolne przedziały były wypełnione zwykłym powietrzem. Jak łatwo można wywnioskować, ten pierwszy róg przyciągnął uwagę muszek.

Dwa pozornie niezwiązane ze sobą gatunki drożdży i much, opracowały skomplikowaną symbiozę opartą na zapachu. Muszki karmią się na drożdżach a jednokomórkowe grzyby korzystają z ruchów owadów.

Okazuje się, że te same aromaty, dzięki którym możemy cieszyć się wspaniałymi zapachami, pozwoliły na przyciągnięcie much i dostaniu się drożdży do innych ekosystemów. Taka symbioza może też istnieć wśród innych mikroorganizmów.

Źródło: http://www.iflscience.com/, zdjęcie: christian.senger via photopin cc