Przez miliony lat drożdże posiadały swoje DNA upakowane w 16 chromosomach. Naukowcy z dwóch krajów zastanowili się nad tym, czy można ich genom zmieścić tylko w jednym chromosomie i udało im się to osiągnąć.
Badacze wykorzystali do tego technikę edycji genów CRISPR. Udało im się upakować cały materiał genetyczny drożdży, z wyjątkiem zbędnych rzeczy, na jednym lub dwóch chromosomach. Jest to najbardziej efektowne wykorzystanie CRISPR w przypadku restrukturyzacji genomu. Co ciekawe, taka zmiana miała zaledwie niewielki wpływ na większość funkcji drożdży. Szczepy grzybów wyglądały całkowicie normalnie pod mikroskopem a ich aktywność genowa pozostawała bez większych zmian. Natomiast drożdże z jednym chromosomem dzieliły się wolniej od braci z ich większa ilością a także nie mogą się one krzyżować z normalnymi drożdżami.
Po co ludzie przeprowadzają takie badania? Otóż pomogą one w zrozumieniu, dlaczego różne organizmy dzielą swoje DNA na chromosomy zamiast pakować wszystko do tylko jednego. Dzięki temu nasze zrozumienie świata i życia pójdzie o krok do przodu.
Źródło: https://www.nature.com/